Ніколи не куштувала куплених: тальнівчанка вже 50 років пече паски

13 квітня 2023, 18:01

Свіжоспечена паска Лідії Слободяни 2023 року

Колишня медсестра із села Гордашівка, що на Тальнівщині, 74-річна Лідія Слободяник ніколи не куштувала великодніх пасок з магазину. Їх вона вже 50 років пече сама. Одним і тим же рецептом користується близько 30 років.

Рецепт паски, яку вже протягом багатьох років випікає тальнівчанка, записали журналісти Про все.

Лідія Петрівна зізнається, що робить святкову випічку не повністю традиційно.

«Мій рецепт такий: 4 яйця, 0,5 літри молока, 1 склянка цукру, 50 грам дріжджів, 50 грам олії, - ділиться жінка. - Це все замішується і борошна додається скільки, щоб тісто було м’яке, у мене йде приблизно 1 кг борошна. Потім залишити, щоб воно підійшло і хоч у два рази збільшилося. Коли тісто зійде, у нього додаю родзинки, гарно вимішую, аж поки не перестане липнути до рук. У форму кладу так, щоб заповнилася 1/3 частини. Коли тісто «підійде» до верху, я змащую його яйцем, потім посипаю горіхами й цукром. Я не люблю отих білих різних присипок. Випікаю хвилин 40 при температурі 180 градусів».

Паски випікає лише у Чистий четвер або у суботу. Перед тим, як братися за роботу, Лідія Слободяник читає молитву.

«Приступати до роботи треба або після молитви, або попросити у Господа благословення, - пояснює Лідія Петрівна. - Я так роблю. Починаю випікати паски у четвер, а якщо не виходить, то можу робити у суботу. В п’ятницю в мене не підіймаються руки братися за випікання. Адже Ісус страждає, а ми больбаємося і думаємо за земне. А треба про духовне думати. Водночас релігійна література пише, що дозволяється все ж таки пекти й у п’ятницю. Тому це особиста справа кожного окремо».

Великодні вироби жінка готує в електродуховці, хоча визнає, що з печі виходять смачніші страви.

«Я завжди у духовці печу паски, вже багато років, - каже гордашанка. - Це ще колись давно моя мама в печі готувала їх. Коли я вийшла заміж, то мала маленьку електричну духовку і пекла 2 штучки, а тепер готую 8 пасочок. У селах нині мало хто користується піччю, адже у духовці легше і швидше. Та й мало в кого вони залишилися. Звичайно, старим методом паски виходять смачніші, адже готуються на жару і з димком. Вони мають потім особливий дух. Проте в духовці, як на мене, виходить теж смачно. Ніколи не купувала їх в магазині. Навіть не знаю, які вони на смак. Ще жодного Великодня не пропустила і пекла. Тим більше, мій чоловік дуже їх любить і чекає. Готую паски вже років з 50, мабуть. Рецепти лише змінювалися. Коли жили бідніше, були одні інгредієнти, зараз інші. За названим мною рецептом років 30 печу».

Лідія Слободяник згадує, як за Радянського Союзу забороняли ходити до церкви на освячення, інакше можна було втратити роботу.

«У нас в селі немає своєї церкви, але відколи священник їздить сюди, щоб святити на Пасху, то я завжди ходжу, - говорить жінка. - Пасочку не буду їсти, поки вона не освячена. За Радянського Союзу з цим було важче. Забороняли, щоб я не була присутня на подібних релігійних заходах. Всі боялися роботу втратити. Хоча вдома я завжди пекла паски і перед цим молилася».

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись

Коментарі

Вгору