Черкащани радилися, як попередити спалах ботулізму

22 червня 2017, 07:56

З почтаку року у Черкасах зафіксували один випадок захворювання на ботулізм. Утім, в області його діагностували в чотирьох осіб, троє з яких – померли. Як вберегти себе від цієї інфекційної хвороби та як завадити її спалаху обговорила днями на своєму засіданні місцева комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, пише "Дзвін".

Фахівці визнають, що ситуація із захворюваністю на ботулізм нині лишається напруженою. У минулому році в Україні зареєстрували 96 таких випадків зі 115 потерпілими (серед них – 10 дітей), 9 – померли. А вже цього року на ботулізм захворів 71 українець. 62 випадки були зафіксовані лише за останні три місяці. Дев’ятеро людей через хворобу померли. Найчастіше інфекція міститься у грибах чи інших овочах домашнього консервування, копченій або в’яленій річковій рибі, м’ясних і ковбасних виробах. Серед проблем, які ускладнюють боротьбу з захворюванням, – відсутність у лікувальних закладах необхідного запасу вакцин.

– На жаль, на теперішній час лікувальні заклади України, що надають допомогу таким хворим, не мають запасу життєво необхідних імунобіологічних препаратів, – наголосила під час засідання комісії директор Черкаської міської інфекційної лікарні Світлана Волгіна.

Після обговорення санітарно-епідеміологічної ситуації із загалом захворюваннями на гострі кишкові інфекції та ботулізм комісія окреслила першочергові заходи, які, на їхню думку, дозволять щонайменше не ускладнити нинішній стан справ.

Насамперед, очільнику комунального підприємства "Черкаські ринки" доручили аби ті, проводили ветеринарно-санітарну експертизу харчових продуктів, які продають із прилавків. Водночас, просять заборонити продаж на ринках домашню консервацію, а ще – в’ялену й копчену рибу.

Очільників департаментів соціальної політики, освіти та гуманітарної політики, охорони здоров’я та медичних послуг попросили забезпечити постійний контроль за якістю та безпечністю харчових продуктів, які надходять у навчально-виховні заклади та заклади оздоровлення і відпочинку, за дотриманням умов їхнього постачання та зберігання.

Водночас, комісія наголосила на необхідності боротьби зі стихійною торгівлею продуктами харчування.

Крім того, управління Держпродспоживслужби в м. Черкасах має забезпечити проведення, у відповідності до вимог чинного законодавства, планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) рибопереробних підприємств, закладів громадського харчування та продовольчої торгівлі.

Пам’ятка для населення щодо профілактики ботулізму (за даними Держпродспоживслужби)

Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum і її токсином, що міститься в неправильно приготовлених і збережених консервах.

Збудники ботулізму широко поширені в природі. Практично всі харчові продукти, забруднені ґрунтом або вмістом кишечника тварин, птахів, риб можуть містити спори або вегетативні форми збудників ботулізму. Проте захворювання може виникнути тільки при вживанні тих, які зберігалися при анаеробних або близьких до анаеробних умовах без попередньої достатньої термічної обробки. Це можуть бути консерви, особливо домашнього приготування, копчені, в’ялені м’ясні та рибні вироби, а також інші продукти, в яких є умови для розвитку вегетативних форм збудників та токсиноутворення.

Якщо інфікований продукт твердофазний (ковбаса, копчене м’ясо, риба), то в ньому можлива, так звана, "гніздова" інфікованість збудниками ботулізму і утворення токсинів. Тому зустрічаються випадки захворювання на ботулізм, коли не всі особи, які вживали один продукт, хворіють. У даний час переважають захворювання, викликані отруєннями токсинами А, В або Е.

Таким чином, основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування.

Як попередити захворювання ботулізмом?

У питаннях профілактики ботулізму основним є дотримання чистоти сировини. Тому, чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тем менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.

Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах.

При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище.
Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.

При консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – не менше 40-60 хвилин.

Найменше здуття кришки — причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки.

Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.

У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря. З метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:

– не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
– продукти, які швидко псуються, зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;
– ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
– сирі й варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);
– захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
– не купувати продукти харчування на стихійних ринках із рук у приватних осіб.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) не треба займатися самолікуванням, а терміново звернутися до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору