“Благодатний вогонь не обпалює”: черкаський Владика розповів, у чому диво блакитного світла і чи вірить він у нього

01 травня 2021, 19:43

Щороку в Єрусалимі православні віряни збираються, аби побачити на власні очі Благодатний вогонь. За переказами, він блакитного кольору і в перші секунди, як від нього запалюються свічки, вони не опікають людей. Журналісти "Про все" дізналися, чому, на думку священників, Благодатний вогонь з'являється лише на православний Великдень і чи вірить у нього митрополит Черкаський і Чигиринський.

Митрополит Черкаський та Чигиринський Іоан розповідає, що Благодатний вогонь - це ярлик, навішаний на явище, яке дає Бог. Однак коли точно виникло - не зазначає.

- Це явище виникло, коли православних вірян не впустили у храм. У той час різні конфесії претендували на те, щоб молитися у храмі, і в кого було більше сили - той і володів приміщенням. І вийшло так, що православних одного разу не впустили до моління біля гробу Господнього. Через це божественне світло з’явилося, не всередині, а зовні храму. Ті, хто молилися всередині, не мали ніякої божественності. Після того вони не ризикували не впускати православних у храм, бо розуміли, що так протирічать Богу, - переказує митрополит Іоан. 

Блакитне світло, яке православні називають Благодатним вогнем, з'являється, аби показати християнам, що Бог поруч з ними. Таку думку поділяє черкаський Владика.

- У суботній день, коли ніч перед воскресінням супроводжувалася страхом перед іудеями, учні поховалися по домівках. Тоді лише жінки з пахощами йшли до храму. І Господь так вирішив дати знак вірянам, що він святкуватиме разом із ними, - каже священник. - І до сьогодні Бог таким чином показує, що він поряд з усіма, хто молиться і вірує в нього.

Митрополит Іоан вірить, що Благодатне сяйво насправді існує. Він наголошує, що насправді це не просто явище, а дія розумного світла - Бога.

- Протягом останніх віків є багато свідчень про появу блакитного вогню, яке, миттєво переміщаючись у храмі, запалює свічки тим, хто там молиться. Спочатку вогонь, який з’являється на свічках, не обпалює, а потім починає пекти. З’являється це явище у різні дні, коли там моляться християни. Чому у різні дні? Тому що Бог - розумна істота, він не підпорядковується астрономічним законам, він творець астрономії. І коли ми збираємось у храмі - відзначаємо не дату, а подію. Саме тоді на наше прохання приходить Бог, щоб відсвяткувати разом, - пояснює священник. - Я сумніваюся, що кожного року Бог дає людям чудо у вигляді блакитного вогню. Але періодично ці чудеса з’являються і про них є маса свідчень.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору