“Такі речі на кладовищах ставлять”: черкащани обурюються через погруддя Данила Нарбута біля драмтеатру

11 січня 2021, 19:58

фото - Вікторія Феофілова

Погруддя відомого живописця, театрального художника та почесного громадянина Черкас Данила Нарбута нещодавно встановили на площі біля Черкаського драматичного театру ім. Тараса Шевченка. Про це на своїй сторінці у мережі “Фейсбук” повідомила громадська активістка Вікторія Феофілова.

Проте, проєкт погруддя не виносили на загал та не обговорювали з громадськістю. Обурили користувачів соціальної мережі й місце встановлення пам’ятника та його зовнішній вигляд.

- Вколупали біля театру ще й погруддя Нарбуту. Як завжди, по-тихому, - розповіла Вікторія Феофілова.

- Такі речі, як оце погруддя, взагалі-то, на кладовищах ставлять, - прокоментував допис черкащанин Микола Дубовий.

- Погруддя на площі, біля лавочок... Вшанували так вшанували, - написала Людмила Бордунос.

Вікторія Феофілова також зазначила, що під час їхнього опитування люди скептично поставились до створення будь-яких скульптур та пам'ятників на цій площі, крім монументу Тараса Шевченка. 

- Однозначно треба було окремо обговорювати це питання і шукати найбільш вдале місце. Погруддя - загалом занадто банальна і невиразна річ. Ніколи молода людина не зацікавиться таким пам’ятним знаком. Та й місце невдале. Якби була задача створити щось для вшанування пам'яті, то впевнена, можна було би придумати сучасніші, цікавіші та естетичніші варіанти, - говорить пані Вікторія.

фото - Вікторія Феофілова

Начальник відділу підтримки громадянського суспільства ЧМР Олексій Дубовий зазначив, що вирішення питань про увічнення визначних діячів і подій у формі встановлення пам’ятних знаків та меморіальних дошок здійснюється за рішенням Черкаської міської ради за поданням виконавчого комітету та на підставі протоколу засідання топонімічної комісії виконавчого комітету Черкаської міської ради.

- За останній рік - точно не було протоколів і ніхто це питання не ініціював, - додав Олексій Дубовий.

Вікторія Феофілова також повідомила, що про встановлення пам’ятника Данилу Нарбуту говорили ще у 2015 році, але влітку 2020 року на переговорах з ОДА і підрядниками про це не йшлося.

- От яким він має бути і де має бути встановлений не обговорювалося. Принаймні я не чув, - зазначив актор драматичного театру Олександр Гуменний.

Онука відомого художника Леся Нарбут також повідомила, що з родиною проєкт погруддя та місце його встановлення не обговорювали. 

Нагадаємо, що раніше на Театральній площі в Черкасах встановили скульптуру у вигляді двох масок, яка також викликала хвилю обурень в соціальних мережах. 

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору