Зварили 16 варіацій борщу та зібрали 85 тис. грн донатів – на Канівщині відбувся Фестиваль борщу

10 вересня 2024, 16:40

Утретє в Бобрицькій ОТГ відбувся осінній благодійний Фестиваль борщу. Подію ініціювала та підтримує Бобрицька громада. У 2023 році саме цей гастрономічний фестиваль став переможцем локального конкурсу «Час діяти, Канівщино!». Цей проект реалізовується Благодійним фондом «МХП-Громаді» і є частиною національного конкурсу соціальних ініціатив «Час діяти, Україно!».

У 2022 році Міжурядовий комітет з охорони нематеріальної культурної спадщини вніс український борщ до списку нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО. Тож і Фестиваль борщу у Бобриці є однією із форм збереження та популяризації української національної кухні.

Цього року на благодійний Фестиваль борщу в Бобриці приїхали, аби довести, що саме їхній гастрономічний витвір є найкращим, в основному представники сусідніх з Бобрицєю громад. Щоправда, зареєструвались в якості учасників кулінарного змагання і кілька громад Черкаського та Золотоніського районів. Загалом на фест зібралися радувати та частувати борщем 16 заповзятих та креативних команд.

Голова Бобрицької ОТГ Олена Штефан сподівається, що наступні фестивалі зустрічатимуть учасників вже зі всієї України.

За її словами, ідея фестивалю виникла з простої ініціативи ще в 2022 році. Тут, у Бобриці, утворилась активна громадська організація, яка виготовляє сухі борщі. Одна з родин самостійно виготовила сушарку. І почала сушити необхідну продукцію, що легко транспортується та зручна в використанні, на фронт. Згодом до виготовлення сухих супів та борщів доєднались інші жителі громади. І кожне село громади стало допомагати, об’єднавшись у потужну спільноту.

- Сушарка велика, на дровах, стали всі збиратись готувати. І згодом ця людська ініціатива несподівано переросла у щось більше, — розповіла Олена Штефан. — Почали закуповувати плівку для пакування, і спеції та інше необхідне обладнання. Громада вирішила організувати фестиваль та таким чином зібрати кошти на потреби військових. А ще на придбання необхідної овочерізки. Адже об’єми росли і вручну було важкувато переробити велику кількість овочів.

А завдяки коштам гранту від благодійного фонду «МХП-Громаді» в Бобрицькій громаді придбали збірно-розбірну сцену за 100 тисяч гривень. Тепер її використовують для проведення не лише Фестивалю борщу, а й для різноманітних свят, заходів та зібрань громади.

Як зазначила голова Бобрицької громади, і цього року в МХП підтримали ідею продовження фестивалю та допомогли його перетворенню на традиційний. Підприємство взяло на себе витрати з організації дитячих розваг та інші запити.

Голова Ради розвитку громад БФ « МХП-громаді» Тетяна Волочай підтвердила наміри і надалі продовжувати підтримувати подію.

- Я люблю борщ! Бо то є квінтесенція українства! В ньому — сила, багатство проявів і «наваристий» характер. А ще він гуртує навколо себе. Ми підтримуємо цю ініціативу, щоб відчути наш національний дух. І зібрати кошти, цього разу — на придбання дронів для 118 окремої бригади ТрО ЗСУ, - підкреслила Тетяна Волочай.

Одна з ініціаторок фестивалю, начальниця відділу освіти, культури, молоді та спорту Бобрицької сільської ради Анна Бабенко надзвичайно задоволена, що фестиваль розвивається і що збільшується кількість та географія його учасників. Вона зазначила також, що подія з гастрономічним присмаком стає на більш вагомі професійні рейки, і що під час дефіляди (представлення борщів) смакоту оцінюють професійні столичні кухарі. В тому числі шеф-кухарі МХП з команди розробки кулінарних продуктів  – Тарас Василевський та Денис Кравченко. Вони провели майстер-клас з приготування борщу на багатті, з хріном, салом та пампушками та пригостили ним всіх бажаючих.

- Я вперше на цьому фестивалі. Загалом, все, що стосується кулінарії та кулінарних традицій, мені надзвичайно цікаво. Борщ — улюблена традиційна українська страва, то чому б не популяризувати його! — поділився враженнями шеф-кухар МХП, керівник відділу розробки кулінарних продуктів Тарас Василевський.

Гість також розповів, що фестивальний борщ готує разом з колегами орієнтуючись на те, як цього вчила його бабуся.

Цікаво, але й більшість команд взяли собі схожий орієнтир. Щоправда, з «поправкою на географію». Так, наприклад, особливий борщ по-білозірськи готувала команда Білозірської громади.

Власне, білозірці непрогадали. За результатами конкурсу команда виконавчого комітету Білозірської сільської ради посіла перше місце. Друге і третє місця дісталися відповідно вокальному колективу «Кришталеві роси» села Ліпляве та Григорівському сільському клубу Бобрицької сільської ради.

Не борщем єдиним. Під час фестивалю відбувся ще й гастрономічний ярмарок, під час якого за традиційні українські смаколики також збирали кошти. Провели спеціальну благодійну лотерею. На території фестивалю діяли цікаві дитячі локації. А ще чудові миттєвості дарували гості – співак-бандурист, автор пісень, Віктор Пашник, відомий фольк-рок гурт «Крутий заміс» та військовий оркестр Центру підготовки прикордонників.

Головну мету благодійного Фестивалю борщу досягнуто. Під час фесту зібрали 85 тисяч гривень на придбання дронів для 118 бригади територіальної оборони. Також в компанії «Укргідроенерго» підтримали збір, виділивши 500 тисяч гривень.

Тетяна Балякіна

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись

Коментарі

Вгору