За два місяці волонтери насушили для бійців майже 30 тисяч порцій «Укропського сухпаю»

09 квітня 2015, 11:18

10930927_577012602434418_7551338799100810530_n-636x477

Лише два місяці як  волонтерський проект «Укропський сухпай» запрацював на повну потужність у приміщенні Тютюнової фабрики. Результати роботи за цей час просто вражають! Тисячі гривень зекономлених волонтерських коштів, тисячі відправлених на передову пакунків «сухих» борщів, супів та солодощів, а головне – збережене здоров’я солдатів, інформує ГромЧе.

– У середньому маємо 10-12 відправок на тиждень. Але об’єми замовлень, як і кількість замовників, продовжують зростати, – розповідає волонтерка ініціативи «Наш батальйон» і координатор проекту «Укропський сухпай» Ірина Кестер. – Зараз ми вийшли на максимум потужності, працюючи по 10-12 годин на добу.

У такому режимі волонтерам за два місяці вдалося виготовити сухпаїв на 29385 порцій!

– І це – за скромними підрахунками, адже наш основний сухпай «Борщ український» (340 грам) розрахований на 5 літрів води, тобто на 20 осіб. Але якщо до нього додати картоплю, тушонку або рибну консерву – ще більше бійців будуть ситими, – відзначає Ірина Кестер.

Порахувати загальну вагу перероблених овочів взагалі складно. Мова йде про тонни продуктів! А от приблизна вартість виготовлених сухпаїв в грошовому еквіваленті склала б більше 26 тисяч гривень.

– Та головна складова сухпаю – то все ж готовність людей працювати задля нашої армії. І її не можна вкласти у суху статистику. Як можна оцінити, наприклад, працю жіночки, яка бачила лише на одне око, але працювала аж поки її не поклали на операцію? Чи роботу її чоловіка, котрий вдень нарізав овочі, а ввечері їхав до неї в лікарню? Чи внесок школярки Асі, яка всі дні канікул провела біля сушарок? А пані Оксана, котра маючи роботу і двох дітей примудряється мало не щодня пекти кекси, приносити з церкви хліб для сухарів, а ще шити устілки, шукати необхідні продукти де подешевше? – каже Ірина Кестер.

Саме завдяки таким ентузіастам – стверджують волонтери, хороша справа продовжує набирати обертів. І активісти «Укропського сухпаю» сподіваються за підтримки небайдужих збільшувати потужності. Зокрема, мріють встановити професійні сушильні шафи.

– Однак це задоволення не з дешевих. Коштує таке обладнання від 120 тисяч гривень. А наш проект – волонтерський, а тому таких коштів у нас просто немає. Що ж до благодійників, то коли на цю суму можна купити безпілотник, що здатен прикрити одночасно тисячу бійців, зрозуміло, що питання вибору навіть не стоїть, – каже Ірина Кестер.

Поряд з цим волонтерська справа сьогодні повністю залежить від готовності небайдужих черкащан постачати волонтерам продукти та працювати поряд з ними на кухні «Укропського сухпаю».

– Зараз нам украй бракує звичайної капусти – сьогодні дорізали останню. Тож завтра борщі уже не напакуємо, а візьмемося за супи, хоча цей процес довший. Не менш потрібна і томатна паста в пласких стіках, – констатує координатор проекту. – Зате завзяття і бажання допомогти у наших волонтерів стільки, що можемо ділитись з іншими!

Долучитися до потрібної і важливої справи може кожен небайдужий. Приносити продукти можна за адресою: вул. Благовісна, 170 (приміщення колишньої Тютюнової фабрики), вхід з вул. Дашкевича.

Телефони для зв’язку: (063) 964-83-08 Ірина, (063) 363-56-15 Наталя.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору