Як святкувати Різдво: традиції і забобони

06 січня 2015, 14:00

1

Які 12 страв обов'язково повинні бути на святковому столі? Як готується справжня кутя? Чому на Різдво не можна вставати з-за столу, користуватися гострими предметами і виходити з дому? Звідки походять ці та інші стародавні прикмети, в які вірять українці, - пише in.ck.ua.

Вже незабаром всі християни почнуть відзначати Різдво – день, коли народився Ісус Христос. Українська православна церква відзначає цей день 7 січня (25 грудня за старим стилем) як день, коли з'явився Ісус, покликаний врятувати людство від гріхів. Із часом з'явилося багато різдвяних традицій та повір'їв. Пропонуємо і вам дізнатись про особливості святкування цього Різдва нашими предками.

Українці вірять: як зустрінеш Різдво, так і рік проведеш. Цього дня має велике значення вибір страв, оформлення стола та атмосфера у родині.

Що приготувати на Різдво?

До приготування страв кожна господиня ставилася з великою відповідальністю. Обов'язково на святковому столі стояли 12 страв, що символізують 12 апостолів. Обов'язково готували калачі, мед, кутю, борщ, вареники, узвар, голубці, рибу, горох, гриби, овочі (морква, буряк, капуста), фрукти (яблука, груші, сливи) – інколи солені. В жодному разі на столі не було їжі тваринного походження!

За давніми традиціями, голубці готували з пшоном, перемішували його з морквою та маслом. Оскільки на Різдво вживають лише пісні страви, то й борщ готували здебільшого з рибою, сушеними грибами і грушами. Їли його холодним. Вареники на Різдво робили найчастіше з капусти, маку, сухофруктів, картоплі. Сам вареник символізує місяць. Тому і має таку форму.

Кутя – як правильно приготувати та коли їсти?

Основною стравою на Різдво є кутя, до якої додають мак, мед, родзинки, сухофрукти, горіхи та заправляють узваром. Раніше її готували лише з пшениці, рідше з ячменю. Зерна товкли в ступі. Робили це, щоб очистити зерно. Згодом кутю почали варити і з рису.

Добір інгредієнтів для куті має сакральне значення. Зерно – символ життя. Мед вважають символом здоров'я та благополуччя (тому нерідко зараз бажають солодкого життя). Мак – знак достатку в сім'ї. Вважають, що чим багатша кутя (чим кращі у неї смакові якості), тим кращим буде врожай, достаток в сім'ї. Саме тому кутя, зроблена напередодні Різдва, називається Багатою.

Чекайте гостей

Раніше вірили, що на Різдво до святкового столу приходять душі померлих родичів. Тому люди намагалися подати до столу найрізноманітніші страви – щоб душі не розчарувались і продовжували допомагати своїм родичам. Для них також залишають трохи їжі на підвіконні. Зі столових приборів кладуть лише ложки, щоб душа не поранилася.

Згадуйте хороше!

Вважають, що на Різдво ні в якому разі не можна сваритися. Усі члени родини допомагають один одному готувати їсти, згадуючи приємні моменти з життя.

Святвечір із першою зорею

6 січня пропускають обід та вечерю, дозволяється перекусити лише дітям. До Святого вечора готувались після заходу сонця. Спочатку на стіл клали солому або сіно, потім зерно, після цього застеляли скатертиною. На кутки столу клали зубчики часнику – як оберіг від злих духів та хвороб. За святковим столом збиралася вся родина, чекала першої зірки, яка символізує Віфліємську – ту, що сповістила пастухів про народження Ісуса.

Предки вірили також, що неодруженим не можна сидіти на кутках столу, адже залишаться без пари. Вставати із святкового столу або виходити з дому заборонялось – так можна прикликати нечисту силу. Після трьох ложок куті кожен член родини мав спробувати кожну страву – це робилось, щоб уникнути голоду.

Колядники – до добра та достатку

Після вечері починаються колядки. Співають: «Нова радiсть стала, яка не бувала – звiзда ясна над вертепом вночi засiяла», бажаючи кожному всіх благ. Якщо господар не запускає в хату колядників, його будуть обминати добро та благополуччя.

Як відзначають Різдво в інших країнах?

Відрізняється святкування Різдва у інших країнах. Наприклад, у США свято відзначають із феєрверками та салютами. Так американці намагаються відлякати злих духів.

У Польщі ж після того, як з'явиться перша зірка, починається різдвяна вечеря. Традиційними для неї є буряковий суп, риба, капуста, гриби та «солодке м'ясо» (солодощі з меду та маку).

На Алясці у різдвяну ніч створюють театралізоване дійство, відтворюючи події за життя Ісуса. Спочатку хлопчики та дівчатка з фонариками у руках ходять до людей з картонною зіркою, прикрашеною кольоровим папером. Наступного дня вони переодягаються у царя Ірода та намагаються вбити Ісуса.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору