
В умовах збройної агресії росії в Україні тривають віялові та аварійні відключення електроенергії. Недотримання температурних режимів під час зберігання та реалізації харчових продуктів може зробити їх небезпечними для споживання. Тож важливо знати, як правильно зберігати харчові продукти у таких умовах, незалежно від пори року.
Фахівці Головного управлінні Держпродспоживслужби в Черкаській області надали рекомендації, які допоможуть зберегти продукти безпечними навіть за тривалих відключень світла.
Основні правила зберігання продуктів
- У холодильнику температура має бути +4 °С або нижче, у морозильній камері — не вище -4 °С.
- Заздалегідь заморозьте контейнери з водою — вони допоможуть довше зберегти холод. За можливості варто мати запас сухого або блокового льоду.
- Під час відключення електроенергії не відкривайте дверцята холодильника та морозилки: (продукти у холодильнику залишаються безпечними до 4 годин, у повній морозильній камері — до 48 годин, у напівзаповненій — приблизно 24 години).
- Якщо світла немає понад 4 години, додайте лід у холодильну камеру.
- Не пробуйте їжу на смак для перевірки — у разі сумнівів продукт краще викинути.
- Позбувайтеся будь-яких продуктів із незвичним запахом, кольором чи текстурою.
- Заморожені продукти можна повторно заморозити або приготувати, якщо в них залишилися льодові кристали або температура не перевищує 4 °С.
Як підготуватися заздалегідь
- Зробіть запас продуктів, які не потребують холодильника: хліб, сухарі, печиво, консерви, горіхи, сухофрукти. Обирайте варіанти з мінімальною кількістю солі та цукру.
- Готуйте невеликі порції страв, щоб не зберігати їх довго.
- Обирайте прості страви з мінімальною кількістю компонентів — вони швидше готуються і менше псуються.
- Купуючи продукти, надавайте перевагу тим, що краще зберігають якість без охолодження.
Продукти можна тимчасово зберігати у термосумках, погребах чи підвалах, а взимку — на балконі за умови мінусової температури.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram




