На онлайн-колегії Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Юрій Квас прозвітувався про результати роботи минулоріч.
Про це інформують в ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.
Так, впродовж 2020 року в області збережено стабільний епізоотичний стан стосовно особливо небезпечних захворювань тварин, а саме щодо: африканської чуми свиней, сибірки, грипу птиці та інших.
З діагностичною метою державними лабораторіями Держпродспоживслужби області проведено понад 1,2 млн. досліджень на інфекційні та інвазійні захворювання тварин і птиці, а державними ветеринарними установами області - понад 4,2 млн. лікувально-профілактичних обробок.
Попри заходи, які вживала державна ветеринарна служба в області, виникали випадки захворювання на сказ тварин. Всього було встановлено 68 таких випадків. Переважно хворіли невакциновані домашні коти та собаки - 28 і 23 відповідно. Однією з основних причин даної ситуації фахівці називають безвідповідальність власників тварин, недопуск або ненадання тварин для профілактичних щеплень.
Проте на сьогоднішній день епізоотичний стан в області щодо сказу залишається контрольованим.
За 2020 рік проведено перевірок 106-ти господарств різної форми власності, 36 забійних та м’ясопереробних підприємств та 307 інших суб’єктів господарювання різних форм власності. За їх результатами винесено 197 приписів та оштрафовано 81 особу на суму 111 525 грн, заслухано на ДНПК 84 підприємства. Проведено 2 розслідування з питань виявлення залишків ветеринарних препаратів в продукції. В результаті винесено 1 протокол про порушення та утилізовано 1 280 кг продукції. Винесено 4 рішення про призупинення обігу харчової продукції.
Всього проведено перевірок планових – 133 та позапланових – 346.
Проведено розгляд та надано відповіді на 85 скарг щодо безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, в результаті винесено 15 письмових попереджень та утилізовано 48 кг неякісної продукції.
Згідно із Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» на 01.01.2021 було зареєстровано 11181 підприємств, що займаються первинним виробництвом та обігом харчової продукції. У цьому напрямку постійно проводиться політика з інформування суб’єктів господарювання про обов’язковість проведення вказаних заходів.
Протягом 2020 року управліннями Держпродспоживслужби провадилась видача експлуатаційних дозволів на харчові продукти. Згідно із Законом України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» видано суб’єктам господарювання 16 дозволів, також 5 експлуатаційних дозволів згідно із Законом України «Про ветеринарну медицину».
За 2020 рік Державною службою ветеринарної медицини області видано 64 673 ветеринарних документів суб’єктам господарювання та 44 604 ветеринарних документів фізичним особам.
На даний час офіційний контроль здійснюється 38 уповноваженими лікарями, 117 уповноваженими ветеринарами, 19 помічниками лікаря на 31 переробному підприємстві області, які займаються забоєм тварин та первинною переробкою м’яса.
За 2020 рік ідентифіковано в господарствах населення ВРХ - 5685 голів та юридичних осіб – 6558, свиней – 52 468 голів, ДРХ – 1423 голови.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram