Більшість черкаських господинь розпочинають підготовку до Великодня більше ніж за тиждень. Але продавці теж завчасно думають про ціни, щоб і собі на свято не бути у «мінусі». Видання «Економіка Сьогодення» напередодні свята дізналося у скільки ж черкаським родинам обійдеться цьогорічний Великодній кошик.
Паска – основна святкова страва. Хтось купує її у магазині, а хтось готує вдома.
Цього року паски можна придбати в середньому за 40 гривень.
Разом із паскою до кошика потрібно покласти крашанки, які коштують 25-35 гривень за десяток.
Разом із основними продуктами до кошика можна покласти сало, м’ясо, домашню або магазинну ковбасу, буженину, салтісон, шматочок твердого або домашнього сиру, масло.
Кілограм домашнього сала на Черкаському Центральному ринку можна придбати за 85 гривень за кілограм, а м’ясо – від 100 гривень і дорожче. Приблизно за такою ж ціною можна купити півкіло домашньої ковбаси ковбасу. Або за 50 гривень кільце домашньої кров’янки. Магазинна ковбаса, наприклад, «Дрогобицька» коштуватиме всередньому 160 гривень за кілограм. Домашній салтісон продавці пропонують за 80 гривень. Буженину можна придбати за 170-200 грн.
200 гр масла в середньому вартує 20 гривень. 1 літр домашнього молока – 15 грн. Кілограм сметани – 50 грн, а домашній сир – 70 грн/кг.
Компанію м’ясним та молочним стравам у кошику складуть овочі та фрукти.
Кілограм болгарського перцю можна придбати за 90 грн, тепличні огірочки – 40 грн, помідори – від 40 гривень, а редиска – 50 грн за кілограм.
Пучок петрушки, цибульки та кропу можна придбати за 10 та 5 грн. Листя салату – 18 грн.
Кілограм бананів коштуватиме 35 гривень, апельсини та мандарини – 35-40 грн, ківі – 50 грн. Найдешевші – яблука, які коштують від 17 гривень за кіло.
Також, до кошика можна покласти вино. Вартість пляшки «Кагору» варіюється від 75-130 грн.
Існує повір’я, що якщо покласти до кошика шматочок або баночку хрону, то господарі матимуть цілий рік силу та здоров’я. Придбати баночку хрін можна за 12 гривень.
За бажанням можна додати цукерки та інші солодощі.
Якщо до кошику ми покладемо найголовніше – паску, 10 крашанок, шматочок ковбаси, м’яса та яблука, то мінімальна ціна кошика обійдеться до 200 грн.
Та якщо до цього набору додати ще 500 г сала, шматочок твердого сиру, по 300 кг болгарського перцю, огірків, помідорів та редиски, пучок петрушки, хрін, бананів та пляшку вина, то вартість Великоднього кошика зросте до 500 гривень.
Приготувати кілька страв обійдеться також недешево.
Наприклад, свиняча ніжка для холодцю вартує 45 грн, а цілий півень – 65 гривень. Ще 2 морквини (12 грн за кілограм) та цибулини (7 гривень за кілограм) коштуватимуть до 15 гривень.
Любителі печінкового торту віддадуть за печінку від 45 гривень.
Запечена качка із яблуками коштуватиме теж не дешево. Качка – 75 грн, а яблука – 17 грн.
Капуста для голубців коштує 8 гривень за кіло, а кілограм фаршу у черкаських магазинах варіюється від 85 до 90 гривень.
За кілограм картоплі доведеться віддати 8 гривень.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram