Основна страва новорічного столу – салат Олів’є. Хоч дехто запевняє, що це «салат минулого», але багато хто вважає його традиційним салатом новорічного столу. «Економіка Сьогодення» відстежила, як змінилися ціни на основні інгредієнти для цієї страви.
Рецепт салату “Олів’є” беремо найдоступніший: відварна картопля – 600 г, відварна морква – 250 г, цибуля – 300 г, варена ковбаса – 500 г, яйця – 5 шт., солоні огірки – 500 г, консервований зелений горошок – банка 420 г, майонез – упаковка 650 г, зелень – 100 г.
Кожна черкаська господиня знає, що без горошку салат не буде таким смачним. Вартість однієї баночки цього року у магазині АТБ варіюється від 14.75 до 26 гривень.
Кілограм «новорічної» картоплі на Черкаському Центральному ринку залежить від якості. Бараболя, яка почала псуватися коштує 4 грн за 1 кг, в’яла – по 5 грн, а якісна – 7 грн за кілограм.
Морква коштує 9 – 10 гривень за кіло, цибуля – по 7, пучок молодої зеленої цибулі на ринку коштує 10 гривень.
Ціна на яйця знову виросла і складає від 24.50 грн до 30.
Банка маринованих огірків коштує в середньому 30 гривень. Деякі господині надають перевагу свіжим огіркам, які коштують 55 гривень за кілограм.
Смак майбутнього салату залежить від вареної ковбаси та майонезу.
За 500 грам вареної ковбаси «Олів’є» доведеться віддати 45 гривень.
Велика упаковка майонезу 650 грам у черкаських магазинах коштує щонайменше 27.50 гривень.
Тож цьогоріч новорічне «Олів’є» за стандартним рецептом обійдеться черкаським господиням приблизно у 150 грн.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram