
У двох жительок Монастирища діагностували ботулізм після вживання риби домашнього приготування, їх госпіталізували.
Постраждалі - жінки 1981 та 1954 року народження. 26 червня вони разом їли маринованого товстолоба домашнього приготування.
Уже наступного дня в обох з’явилися симптоми отруєння: нудота, багаторазова блювота, загальна слабкість, порушення зору, сухість у роті, біль у животі, діарея.
4 липня жінок госпіталізували до інфекційного відділення Монастирищенської багатопрофільної лікарні у стані середньої важкості. Наразі вони перебувають на лікуванні.
Фахівці нагадують: ботулізм - гостре токсико-інфекційне захворювання, яке спричиняє ботулотоксин, що утворюється у продуктах харчування за відсутності кисню та при неналежних умовах зберігання. Захворювання уражає нервову систему і може призводити до паралічів, а в окремих випадках - до летального наслідку.
Найчастіше ботулізм виникає після вживання домашніх консервованих овочів, грибів, м’ясних і рибних продуктів.
У літній період ризики отруєння ботулотоксином суттєво зростають. Підвищена температура повітря сприяє активному розмноженню бактерій та накопиченню токсину в продуктах харчування, особливо в рибі домашнього приготування, яка найчастіше стає причиною зараження.
За інформацією пресслужби Черкаського обласного ЦКПХ
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram