У Монастирищі дві жінки захворіли на ботулізм після того, як поїли маринованого товстолоба

08 липня 2025, 15:29

Фото тематичне

У двох жительок Монастирища діагностували ботулізм після вживання риби домашнього приготування, їх госпіталізували.

Постраждалі - жінки 1981 та 1954 року народження. 26 червня вони разом їли маринованого товстолоба домашнього приготування.

Уже наступного дня в обох з’явилися симптоми отруєння: нудота, багаторазова блювота, загальна слабкість, порушення зору, сухість у роті, біль у животі, діарея.

4 липня жінок госпіталізували до інфекційного відділення Монастирищенської багатопрофільної лікарні у стані середньої важкості. Наразі вони перебувають на лікуванні.

Фахівці нагадують: ботулізм - гостре токсико-інфекційне захворювання, яке спричиняє ботулотоксин, що утворюється у продуктах харчування за відсутності кисню та при неналежних умовах зберігання. Захворювання уражає нервову систему і може призводити до паралічів, а в окремих випадках - до летального наслідку.

Найчастіше ботулізм виникає після вживання домашніх консервованих овочів, грибів, м’ясних і рибних продуктів.

У літній період ризики отруєння ботулотоксином суттєво зростають. Підвищена температура повітря сприяє активному розмноженню бактерій та накопиченню токсину в продуктах харчування, особливо в рибі домашнього приготування, яка найчастіше стає причиною зараження.

За інформацією пресслужби Черкаського обласного ЦКПХ

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись

Коментарі

Реклама
Реклама
Вгору