
13-ого травня зі скаргами на гострий біль в животі, блювання, погіршення зору машиною швидкої медичної допомоги до Черкаської міської інфекційної лікарні привезли черкащанку 2002 року народження. Її ушпиталили з діагнозом ботулізм харчовий. Виявилося, що напередодні дівчина вживала в їжу рибу в’ялено-копчену (плотву) з ікрою, придбану в рибному кіоску.
Фахівці Держпродспоживслужби нагадують: ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням харчових продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини.
Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’яса, риби, рідше – овочі. Проте реєструються випадки ботулізму після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберіганні продуктів. Наразі невідомі випадки ботулізму, пов’язані із уживанням свіжих промитих та правильно проварених чи обсмажених продуктів.
Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12-24 години після споживання зараженої їжі. Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період. Симптоми ботулізму: порушення близького зору, сильно виражена сухість у роті, важко говорити (голос стає тихим або пропадає), підвищена стомлюваність, м’язова слабкість, нудота, блювання.
Черкаське міське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області нагадує жителям та гостям міста: купувати виготовлені у домашніх умовах в’ялену, копчену, солону рибу, м’ясні та грибні консерви не можна!
За інформацією ГУ Держпродспоживслужби у Черкаській області
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram