Норовірус, ротавірус і кишкова паличка у воді в Ізмаїлі Одеської уклали в лікарняне ліжко 400 осіб. А як пильнують якість води в ці гарячі літні дні Черкасах, які п’ють воду з Дніпра?
Про це Черкаський край розпитав у директора КП «Черкасиводоканал» Сергія Овчаренка.
— Черкасці відзначають, що вода в Дніпрі цього року вже в середині червня почала робитися якась слизька й зелена. В той час як два останні роки цвітіння води починалося аж у липні-серпні. Дощі змивають у річку більше бруду?
— Я не сказав би, що дощі так впливають, від них вода хіба що каламутніє. А «цвіте» (як це називають в народі) — через температурний режим.
Сьогодні у нас з якістю питної води для міста все гаразд. Маємо всі необхідні засоби й реагенти, щоб довести воду до стандартів України, — продовжує Сергій Володимирович. — Кількість і склад речовин для технологічної обробки води перед подачею споживачам визначаємо відповідно до результатів лабораторних досліджень Дніпрової води, які за рядом показників робимо щогодини. Вже два роки як маємо сучасне лабораторне обладнання, таке є не в кожного водоканалу в Україні, — атомний хроматограф й інше, за яке за кредитом Світового банку заплатили понад 3 мільйони гривень. Завдяки цьому маємо можливість контролювати якість питної води за 50 показниками, хоч стандарт вимагає 26 показників.
— Чи планується гіперхлорування водопровідних мереж міста?
— Його також проводимо за лабораторними показниками, якщо в так званих тупикових мережах виявляємо додаткове забруднення, застійні зони. На сьогодні потреби в цьому профілактичному заході немає.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram