Стихійні ринки Черкас сповнені забороненими та неперевіреними продуктами

25 березня 2016, 09:58

1

У Черкасах налічується близько 30 місць незаконної стихійної торгівлі споживчими товарами. При цьому продукти, які продаються на імпровізованих прилавках, а не рідко й просто на землі, порушують всі санітарно-ветеринарні норми. Чиновники одностайно заявляють, що узаконювати такі місця продажу не можна і єдиний вихід із цієї ситуації – ліквідація точок торгівлі.

Як з`ясував сайт vikka.ua, така категоричність простежується здебільшого виключно на словах, ніж на практиці.

"У муніципальної інспекції не вистачає повноважень для призупинення такої торгівлі. У нас лише 8 інспекторів, які мають право накласти штраф на продавця не частіше, ніж раз на два тижні", – заявив начальник управління інспектування департаменту архітектури, містобудування та інспектування Черкаської міської ради Олександр Давиденко.

Він підкреслив, що незаконну торгівлю, яка відбувається на вулиці Смілянській поблизу Центрального ринку, але за його територією, доцільно було б перенести на сам ринок. Там, за словами чиновника, є 190 вільних місць.

Не безвихідна ситуація і в тих, хто без дозволів торгує на площі 700-річчя. "Десь на відстані 100 метрів від місць стихійної торгівлі облаштований ринок. Площа ж є громадським простором і зоною відпочинку. Там не можна вести торгівлю, заважаючи жителям міста. До того ж цьогоріч на площі планується відремонтувати фонтан", – повідомив заступник Черкаського міського голови Олександр Ільченко.

2

Чиновники підкреслюють, що єдиний орган, який має достатньо повноважень для налагодження порядку на стихійних ринках Черкас, – нова поліція. "Раніше правоохоронні органи не хотіли брати участь у ліквідації незаконних точок торгівлі. Наразі маємо надію, що в новій поліції немає корупційної складової і вони готові йти назустріч у цьому питанні", – зазначив заступник мера.

3

Він розповів, що десь півтора місяці тому при Черкаській міській раді була створена спеціальна група, яка має займатися питанням боротьби зі стихійною торгівлею. За словами чиновника, до неї, крім представників інспекції та правоохоронних органів, увійшли й представники державної фіскальної служби.

У свою чергу начальник Черкаського відділу поліції УНП в Черкаській області Олександр Вільганюк зазначив, що наразі поліцією вже проводяться відповідні перевірки місць торгівлі.

Доки відповідальні органи збираються з силами, щоб нанести рішучого удару по нелегальних торговцях, на вулицях міста з приходом тепла їх кількість лише збільшується.

Самі продавці, які реалізують товари в невідповідних місцях, заявляють, що роками вже бізнесують на стихійних ринках. Вони відмовляються добровільно покидати прибуткові точки і сподіваються, що влада їх не чіпатиме.

"Я вже двадцять років тут торгую. Так, умов для торгівлі тут немає, але ми не вважаємо себе стихійним ринком", – каже продавець Борис, що торгує овочами на площі 700-річчя.

Поруч з ним торгують м’ясом, салом та домашніми ковбасами. Тут же на асфальті свій товар розмістила молочниця. Люди стверджують, що в них є документи на торгівлю. У продавчині м’яса вони лежать у машині чоловіка, який терміново від’їхав у справах, а дехто і зовсім відмовився щось показувати та доводити журналісту. На то є свої причини. Люди купують в них товари, не вимагаючи документів, а покладаючись на "чесне слово".

Нерідко таким чином у продуктовий кошик покупця потрапляють товари домашнього виробництва, котрі заборонено продавати навіть на офіційних ринках.

"Якщо такі харчові вироби, як домашні ковбаси, домашня випічка, ряжанка, консервовані гриби, компоти та варення, виготовлені в домашніх умовах, а не на ліцензованому виробництві, їх продавати заборонено", – зазначив заступник головного державного інспектора ветеринарної медицини Черкаської області Юрій Квас.

4

Втім, за словами фахівця, вся м’ясна, молочна та кисломолочна продукція на офіційних черкаських ринках підлягає стандартній перевірці. "Господарі, що торгують на ринках молочними виробами, мають перевірити їх на наявність антибіотиків, хімічних речовин, соматичних клітин. Коли ж на продаж ріжуть худобу, то це має робитися під наглядом ветеринарного лікаря, який фіксує безпечність тварини за відповідними ознаками", – повідомив Юрій Квас.

При цьому експерт застеріг черкащан від вживання кисломолочних продуктів у сирому вигляді. "Якою б ретельною не була перевірка молока чи творогу, ці товари все ж таки перебувають в зоні ризику і краще, щоб вони проходили термообробку", – зазначив він.

5

Також він зазначив, що на ринках фрукти та овочі теж підлягають перевірці. Їх тестують на вміст нітратів та нітритів.

Поділитись

Коментарі

Вгору