Купуємо святкові продукти на ринку: скільки коштуватиме для черкасців великодній кошик?

13 квітня 2023, 12:42

Екперти продовольчого ринку напередодні Великодня говорять про те, що традиційний пасхальний кошик, який віряни понесуть на освячення до церкви, в порівнняні з минулим роком здорожчав до 30%. Звісно, у різних регіонах країни ця цифра різниться. Тому журналісти Про все вирішили з’ясувати, у скільки приблизно обійдеться наповнення великоднього кошика для черкащан.

Вартість продуктів перевіряли на Центральному ринку в Черкасах. Орієнтувалися на середньостатистичне наповнення святкового кошика - паска, ковбасні та м’ясні вироби (за бажанням), сир, вершкове масло, сало, яйця, сіль, хрін, вино "Кагор", за бажанням - яблука чи інші фрукти.

Міцні горілчані вироби церква не освячує і до великоднього кошика їх не додають.

Паски на черкаському базарі продають на будь-який смак. Купити можна як просту традиційну паску з яскравою посипкою зверху глазурі, так і з горіхами та цукатами, різної ваги і розміру.

  • 700 грамова паска коштує 100 гривень.
  • 500 грамова з цукатами — 90 гривень.
  • 250 грамова з родзинкам — 50-60 гривень.
  • 100 грамова - 18-20 гривень.

Як пояснила продавчиння Анна, вартість традиційної паски складається із вартості використанних у виготовленні продуктів: борошна, яєць, вершкового масла, дріжджів, молока, цукру, родзинок або цукатів. Також враховуються комунальні та транспортні витрати. Зазвичай, щоб виготовити паску за традиційним, домашнім, рецептом, потрібно 700 грамів борошна, 6 яєць, 150 грамів вершкового масла, 300 грамів молока, 400 грамів цукру, 40 грамів дріжджів та 100-200 грамів родзинок. Використання цукатів, меду чи інших "екзотичних" компонентів та прикрас також додають у вартості кінцевому продукту.

Відтак, в середньому ціна за таку паску становить приблизно 170 гривень за кілограм.

Найбільше впливають на кінцеву ціну яйця, які за рік здорожчали майже на 80-92% в різних регіонах. Цукор здорожчав на 20,5%. Вершкове масло виросло в ціні на 21,9%, а родзинки - на 16,7%. Щоправда, трохи здешевшало борошно.

За десяток чистих яєць на центральному ринку в Черкасах просять від 60 до 65 гривень. Немиті яйця можна купити за 55 гривень. Побиті, на випічку, продавчині віддають за 45-50 гривень.

Дефіциту м'ясних виробів на черкаському ринку немає. Тут пропонують продукцію як великих м’ясокомбінатів, так і крафтову від невеликих виробників.

У ринкових крамничках курячі стегенця вартують 164 гривні за кілограм, копчена грудка коштує вже 217 гривень за кілограм, крила копчені можна купити за 176 гривень за кілограм.

Вартість копченої ковбаси — від 122 гривень, напівкопченої — від 116 гривень, а більш дорожча ковбаса обійдеться покупцям від 350-395 гривень за кілограм.

Кільце "Краківської" на ринку вартує 122 гривні, а кільце "Домашньої” з часником — 260 гривень за кілограм.

Домашню буженину продають від 241 гривні до 265 гривні за кілограм. Балик коштує 252 гривні за кілограм, а м'ясний домашній рулет — 260 гривень.

Крафтові м’ясні вироби обійдуться значно дорожче.

За кілограм копченного сала правлять 380 гривень, за ковбасу — 320 гривень, сиров’ялену - 530 гривень і за грудинку — 250 гривень.

Сало на центральному ринку Черкас продають від 80 гривень за кілограм.

Сир на ринку також представлений різних сортів від різних виробників, і відповідно, за різною ціною. Можна знайти і бюджетний варіант, і більш дорогий. У наявності є близько 30 найменувань та торгівельних марок.

Сир твердий "Канівський" нині можна купити за 311 гривень за кілограм, "Вершковий" — 223 гривні за кілограм, "Європейський" — 268-300 гривень за кілограм, "Звенигородський" - від 290 гривень за кілограм, "Добродар" — 365 гривень за кілограм.

У крамниці на критому ринку ми знайшли найдешевший на базарі твердий сир - за 177 гривень. Виробляють його та доставляють до Черкас з Херсону.

Продавчиня говорить, що саме цей сир купують найчастіше не з огляду на ціну, а скоріше із солідарності з героїчним містом і його мешканцями.

У цій же крамниці сир з Івано-Франківська коштує 185 гривень, а французький сир "Брі" можна купити за 520 гривень за кілограм.

Вершкове масло у різних продавців на ринку коштує від 40 до 65 гривень за 200 грамову пачку.

Найдешевше вагове масло можна купити за 162 гривні за кілограм, а найдорожче, яке має 85% жирності, - за 300 гривень.

Вартість "заводського" хрону в баночці становить від 16 гривень, а домашнього сягає і до 30 гривень.

Сіль вартує від 20 гривень за пачку. Оскільки її для освячення потрібно небагато, її вартість рахуватимемо умовно.

Пляшку вина "Кагор" на ринку продають за 80-155 гривень.

Яблука на базарі можна купити за ціною від 17 до 28 гривень за кілограм.

Отже, "бюджетний" великодній кошик буде коштувати містянам 815 гривень. "Середній" за наповненням вартуватиме до тисячі гривень. А найдорожчий вміст святкового кошика обійдеться приблизно у 1 300 гривень.

Тетяна Балякіна

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коли в Черкасах правитимуть великодню службу та освячуватимуть пасхальні кошики

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись

Коментарі

Вгору