У кожної української господині є свій рецепт смачного борщу. Залежно від регіону та родини смак цієї страви дещо різниться. Борщ може відрізнятися кількістю складників, які додають, нарізкою інгредієнтів, подачею. Навколо цієї страви постійно точаться суперечки: чи додавати у неї квасолю, чи краще не треба, чи відварювати овочі, чи краще обсмажити на пательні, робити засмажку із сала чи їсти його вприкуску. Рецептів цієї страви рівно стільки, скільки родин в нашій країні і для кожної їхній борщ смакує найкраще. Як приготувати борщ смачним і яскравим? Є кілька рекомендацій.
Бульйон
Щоб борщ був прозорим, обов’язково заливайте м’ясо холодною водою і варіть на повільному вогні. Також не забувайте постійно збирати пінку. Найкраще борщ смакуватиме, якщо для бульйону взяти м’ясо на кістці. Воно надасть страві наваристої структури. І навіть не принципово, що ви придбаєте – яловичину, свинину чи курятину.
Для приготування смачного бульйону має значення і час його приготування. Чим довше варити м’ясо, тим краще воно розкриє свій смак. Тому не поспішайте, а варіть мінімум 30 хвилин, максимум 3 години. Підсолити воду краще вже наприкінці варіння.
Овочі
Велике значення у приготуванні борщу має буряк. Часто у господинь виникає проблема, що цей овоч під час приготування втрачає свій колір. Тому головне правило, не додавайте сирий буряк у засмажку. Він додасть смаку, але втратить гарний колір. Краще попередньо його запекти, зварити або потушити з томатною пастою.
Більш швидкий і зручний варіант у приготуванні борщу – це використання якісної і смачної заправки. Вона зекономить ваш час і подарує страві насичений колір і чудовий смак.
Коли картопля вже наполовину готова - можна додавати капусту. Але майте на увазі, що молоду капусту потрібно варити менше, ніж білокачанну зимову. А перед додаванням не забудьте її віджати, щоб вона пустила свій сік.
Спеції
Щодо спецій, то найркащими для цієї страви досвідчені кулінари вважають перець горошком і лавровий лист, ще доречно буде додати для смаку бульйону цілу цибулину. Спеції краще додавати наприкінці приготування. Приблизно за 5 хвилин до виключення.
Фінал приготування
Не поспішайте їсти борщ одразу після приготування. Дайте страві 30 хвилин настоятися. Тоді ви отримаєте ще більше задоволення від насиченого смаку. Подавайте борщ зі сметаною, часником, салом та свіжим хлібом.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram