Імбирне печиво, особливо у формі імбирного чоловічка, невід'ємний атрибут різдвяно-новорічних свят протягом кількох років. Є безліч рецептів приготування цієї смакоти - від класичних до дієтичних. І навіть такі, де печиво можна готувати на пательні, пише "Depo".
Приготування імбирного печива можна перетворити на щорічну родинну традицію, коли і батьки, і діти збираються на кухні, замішують тісто, спілкуються, обирають формочки, розкладають печиво на деко і чекають на його приготування, насолоджуючись пряним ароматом. А потям ласують: дорослі з глінтвейном чи кавою, діти - з молоком або чаєм.
Класичний рецепт імбирного печива
І досі невідомо, хто автор цього рецепта, який за десятки століть майже не змінився. Є кілька легенд, але всі вони кажуть, що цю випічку вигадали служителі церкви. Перша легенда розповідає, що печиво з'явилося в Європі у Х столітті завдяки єпископу Григорію Макару, друга стверджує, що пряне печиво стало відоме пізніше, у XI столітті. Ніби-то напередодні Різдва англійський чернець Патрік помилково додав екзотичний молотий імбир у солодку випічку. За третьою легендою імбирне печиво вигадали у німецькому монастирі в XII столітті, а потім воно стало відомим в усіх тодішніх європейських країнах. В ті часи ласувати пряною випічкою могли собі дозволити тільки заможні прошарки населення і представники церкви, адже імбир, як і інші спеції доставлялися з Індії або Китаю і коштували дуже дорого.
У наші часи, на щастя, імбирне печиво доступне для всіх.
Для класичного рецепта нам знадобиться:
- борошно вищого сорту - 0,3 кг
- вершкове масло - 150 г
- коричневий цукор - 0,1 кг
- яйце - 1 шт (велике)
- розпушувач
- какао - 1 ст. л
- імбир (свіжий шматочок до 5 см, або сухий мелений 1 ч. л)
- мелений мускатний горіх - половина 1 ч. л
- кориця - 1 ч.л
- гвоздика - чверть 1 ч. л
- щіпка солі
Спосіб приготування класичного імбирного печива
Просіяти борошно з розпушувачем, змішати його з сіллю, тертим або молотим імбиром, гвоздикою, мускатним горіхом і корицею. Масло повинно бути м'яким, його збити з яйцем, цукром і какао. У масляну суміш потроху вмішувати борошно зі спеціями, замісити тісто, сформувати з нього кулю, накрити і поставити у холодильник на дві години або на добу. Загалом, тісто може у такому вигляді в холодильнику зберігатися до місяця, тому готувати печиво у різдв'яно-новорічний період можна хоч щодня свіже.
Охолоджене тісто розкачати у пласт товщиною 4 мм і зробити фігурки печива за допомогою формочок. Заздалегідь розігріти духовку і випікати печиво протягом 10 хвилин при 180 градусах.
Класичний рецепт зручний тим, що у нього можна додавати й інші інгредієнти, щоб печиво набувало різних смаків. Наприклад, якщо додати більше какао і менше борошна, то вийде шоколадне імбирне печиво, якщо додати цедру лимону чи апельсину, то в імбирного печива з'являться цитрусові нотки. Замість цукру (або ж разом з ним у пропорції 50 на 50) можна додавати мед. Особливо смакуватиме гречаний, вийде імбирне печиво з медовим смаком.
Імбирне дієтичне печиво з медом
Щоб зберегти фігуру під час святкового періоду, можна приготувати імбирне печиво з медом замість цукру, або з фруктозою чи стевією і на рисовому борошні замість білого борошна. Це трохи зменшить калорійність страви.
Інгредієнти дієтичного імбирного печива:
- рисове борошно - 100 г
- мед - 80 г
- жовток - 1
- вершкове масло - 20 г
- розпушувач - половина ч. л
- імбир сухий мелений - 1 л. л
- кориця - половина ч. л
- мускатний горіх - половина ч. л
Як приготувати дієтичне імбирне печиво з медом
Мед, вершкове масло і спеції покласти у каструлю, розмішуючи довести до кипіння. Потім додати розпушувач, маса повинна збільшитися в об'ємі, після чого її потрібно охолодити. В охолоджену вершкову масу вмішати борошно і жовток, замісити тісто, сформувати кулю, накрити харчовою плівкою і поставити у холодильник на годину або дві.
Розкачати тісто до 4 мм і формочками вирізати фігурки. Випікати у духовці при температурі 180 градусів.
Дієтичне імбирне печиво з сиром
Ще один варіант дієтичного печива – з сиром. Єдиний його недолік - тісто виходить м'яке і тому за допомогою кулінарних формочок зробити різні фігурки не вийде.
Нам знадобиться:
- білки 4 яєць
- вівсяні пластівці - 5 ст. л
- знежирений сир - півтори ст. л
- мед - 1 ч. л
- ванілін - пів пакетика
- імбир сухий мелений - 3 ч.л
- кориця, мускатний горіх - за смаком
Білки охолодити і збити до щільної піни, у неї додати рідкий мед, сир, пластівці і ваніль. Замісити тісто, яке повинно вийти м'яким. Його загорнути у плівку і залишити на 15 хвилин, у холодильник ставити тісто не потрібно.
Печиво потрібно формувати руками, покласти на пергамент, яким застелити деко. Поставити у розігріту до 180 градусів духовку і випікати 10-15 хвилин.
Імбирне печиво на пательні
Раптом якщо у вас немає духовки, а різдвяного настрою за допомогою печива хочеться додати, то є рецепт його випікання на пательні. Результат виходить непоганий, печиво хрустке, та й часу на його приготування йде менше.
Отже, нам знадобиться:
- вершкове масло - 70 г
- одне яйце
- цукор коричневий - 4 сл. л
- борошно - 3-4 ст. л
- дрібка солі
- імбир сухий мелений - 1 ч. л
- какао - 1 ч. л
- кориця, мускатний горіх - за смаком
- розпушувач - половина ч. л
Розтопити масло, вбити у нього яйце і цукор, додати сіль, імбир, какао, корицю і мускатний горіх. Борошно змішати з розпушувачем і вмішувати його у масляну масу. Замісити тісто і поставити у холодильник охолоджуватися на годину-дві.
Потім розкачати його у пласт, вирізати форми печива, які покласти на змащену олією розігріту пательню. Печиво обсмажити з кожного боку до легкої скоринки.
Глазур для імбирного печива
Готове імбирне печиво без візерунків виглядає ніби "голим", щоб це виправити потрібно заздалегідь запастися кондитерським мішком з насадками маленького діаметра. Візерунок можна обрати, переглядаючи фото в мережі, якщо ви новачок, то обирайте не складні варіанти.
Для приготування найпростішої глазурі потрібні білки, цукрова пудра, крапля лимонного соку і міксер, або блендер. Білки потрібно збити до густої маси, щоб вона не розтікалася. Масу покласти у кондитерський мішок і підібрати насадку. Розписувати печиво можна тільки тоді, коли воно остаточно охолоне. Коли візерунок буде нанесений, потрібно дочекатися поки він застигне.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram