Дощове літо цього року порадувало прихильників тихого полювання щедрим урожаєм грибів. І водночас зросла загроза отруєння дарами лісу. За останні 5 років на Черкащині грибні страви вклали на лікарняне ліжко 79 чоловік, 4-ох з них врятувати не вдалося. Фахівці закликають грибників бути вкрай обережними, аби зберегти здоров'я своє та рідних, інформує ОДТРК Рось.
Вікторія щороку збирає дарунки лісу. Переробляє, готує та смакує того ж дня, адже обізнана: залишати на наступний – небезпечно. Втім, категорично забороняє своїм дітям ласувати ними.
- Це літо дощовите, всі побігли і ми теж… Три раза виварюю… Утім, дітям не даємо, - розповідає черкащанка Вікторія Будавіцька.
Останні роки реєструється значна кількість жертв вживання грибних страв. За статистикою у 87 % випадків люди труяться свіжими дикорослими грибами, у 13% - консервованими, сушеними та соленими.
- Отруєння можуть спричинити і їстівні гриби, старі, ті що ростуть біля доріг, неправильна технологія приготування страв, - каже заступник начальника ГУ Держсанепідемслужби у Черкаській області Володимир Папач.
Отруєння грибами важко піддається лікуванню. Порятунок життя потерпілого залежить від своєчасного надАння йому допомоги. Основними симптомами є біль у шлунку, діарея, нудота, блювота, людина відчуває загальну слабкість. І як наслідок…
- Пошкоджується кров, нирки, печінка, залежно від ступеня отруєння, - говорить головний лікар Третьої Черкаської міської лікарні швидкої медичної допомоги Олександр Федорук.
При отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою. З профілактичною метою фахівці радять збирати лише знайомі вам гриби, не купувати на ринках суміші з них, не зберігати їх у герметичних упаковках , бо це може спричинити ботулізм. Та обов'язково перевіряти дари лісу на радіоактивність.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram