Черкащани активно готуються до зустрічі Нового року: купують подарунки, прикрашають ялинки і вибирають страви для святкового столу. Проте після новорічного застілля частішають виклики швидкої допомоги і додається роботи лікарям: виникають панкреатити, проблеми зі шлунком, підвищення тиску, цукру тощо.
Фахівці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб склали десять порад для святкового столу.
- Новорічне застілля – разовий захід, який не вимагає жорстких обмежень для здорової людини, але це не означає, що потрібно дозволяти харчові надмірності.
- Заплануйте святкову вечерю на 19:00-20:00. Біоритми шлунково-кишкового тракту після цього йдуть на спад. А отже, будь-яке споживання їжі у більш пізній час буде стресом для всього організму. Опівночі в якості закуски до шампанського обирайте не дуже солодкі фрукти.
- Попереднього і наступного дня дотримуйтеся звичного режиму харчування. Обов’язково снідайте, обідайте та вечеряйте. Не слід сідати за новорічний стіл дуже голодними. За 3-5 годин до зустрічі свята краще пообідати. Готуйте святкову вечерю на один раз, щоб не доїдати страви кілька днів.
- Полегшити традиційний для новорічного застілля салат олівʼє можна, замінивши ковбасу на яловичину або куряче м’ясо, а солоні огірки на свіжі. Змінити можна навіть заправку: замість майонезу взяти знежирений йогурт з лимонним соком або нежирну сметану.
- Жирну свинину бажано замінити на страви з риби, індички, курки або кролика. А можна і зовсім відмовитися від гарячої страви за новорічним столом і залишити її на наступний день, а в новорічну ніч обійтися холодними закусками і легким десертом.
- Мінімізуйте на святковому столі копчені страви.
- Важку їжу не поєднуйте з алкоголем. Але якщо ви плануєте випити пару келихів шампанського в Новий рік, вибирайте нежирні закуски до свого напою (зелений салат, креветки, запечене м’ясо без шкіри, холодець, риба). Розтягніть споживання алкоголю в часі.
- Відмовтеся від солодких газованих напоїв. Замість них поставте на стіл узвар, морс, приготований самостійно, лимонад зі шматочками лимона, грейпфрута, апельсина або з ягодами.
- У новорічну ніч краще не їсти торти. Нехай це будуть цукерки із сухофруктів або просто фрукти. Наприклад, кілька мандаринок. Залиште десерти на перше січня.
- Порції мають бути невеликими, тобто на невелику тарілку варто покласти всього потроху. Головне, не переїдати. Весь обсяг їжі, який ви збираєтеся з’їсти за святковий вечір і наступну ніч, повинен поміститися на тарілці діаметром 20-25 сантиметрів.
Дотримання цих простих правил за святковим столом дозволить отримати задоволення від споживання смачних страв та не нашкодити здоров’ю.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram