Ніяких ковбас і “творожків”: черкащанам розповіли, що не можна їсти на пляжі

08 червня 2019, 23:02

Відпочинок біля води – це сонце, свіже повітря і перекуси просто на пляжі. Адже після купання хочеться відновити запаси енергії чимось смачненьким.

Спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області підготували рекомендації, які можуть стати у пригоді кожному відпочивальнику.

Небезпечне «пляжне меню»

Хто може похвалитися тим, що ніколи не купував ніяких смаколиків з рук пляжних торговців? А між тим, зважуючись на покупку, ви наражаєте себе і рідних на небезпеку! І тому є кілька причин:

- у здоби, пиріжків з м’ясом, шаурми і тістечок, які виготовлені в домашніх умовах, немає сертифікату якості. Бути упевненими у якості таких продуктів ви не можете. А тим часом недобросовісний торговець може використовувати для приготування неякісне, зокрема прострочене м'ясо, олію, маргарин;

- кожен, хто офіційно працює у закладах громадського харчування та торгівлі, раз на півроку проходить медогляд. Це гарантує безпечність тих страв, які він готує або реалізує. Чи має таку довідку про стан свого здоров’я пляжний торговець?

- надворі +30, скільки часу продавець провів під палючим сонцем, ви не знаєте. Начинка в пиріжках, крем у тістечках швидко псуються. А це загрожує отруєнням та візитом до інфекційного відділення;

- де, як, ким, у яких умовах було виготовлено рибу, яку пропонують купити з рук? А тим часом така риба може стати джерелом захворювання на ботулізм або заражена гельмінтами. Зіпсований відпочинок вам гарантовано. Рибу краще заздалегідь купувати у продовольчих чи спеціалізованих магазинах;

- на перший погляд такий безпечний продукт як варена кукурудза теж псується на сонці. Тому, якщо ви сумніваєтеся в її якості, утримайтеся від покупки;

- соки, компоти, пиво, сидр – відкорковані напої швидко псуються, а крім того вони не відновлюють водний баланс.

Що можна брати з собою на пляж

Збираючись на пляж, обов’язково подбайте про перекус. Це мають бути продукти, які не зіпсуються на сонці за кілька годин і не спровокують отруєння:

- вода. У неї можна додати кубики льоду, імбир, листочки м’яти, лимон для смаку;

- свіжі овочі. Це найкорисніша їжа літнього сезону. Підійдуть огірки, солодкий перець, морква, зелень. Вони містять велику кількість рідини;

- фрукти та сезоні ягоди. Персики, абрикоси, нектарини та черешні зроблять наш відпочинок приємним і корисним;

- сухофрукти та горіхи: інжир, курага, кеш’ю чи мигдаль;

- печиво без начинки, лаваш, злакові хлібці.

Не можна брати з собою на пляж

До групи ризику належать продукти, які швидко псуються: ковбаси, яйця, кондитерка, канапки з маслом, «творожки» та солодкі сирки. Ці продукти можуть спричинити серйозне отруєння, якщо вони зберігаються не в холодильнику. Як варіант, узяти з собою сумку-холодильник.

У випадку виявлення ознак кишкового захворювання, харчового отруєння слід негайно звернутись до найближчої лікувальної установи або викликати швидку допомогу. І ні в якому разі не займатися самолікуванням.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору