Не бояться холоду і їх легко доглядати, – драбівчанка вирощує вдома міні-ківі

04 липня 2017, 11:54

Жителька Драбова 46-річна Олена Кулініч навчилася вирощувати міні-ківі вдома., пише "Gazeta.ua".

Не бояться холоду і легко доглядати. Рослина називається актинидія. Вітаміну С у ній більше, ніж у смородині чи лимоні. Добре переносить зими, морози до мінус 40 градусів

Плоди актинідії нагадують ківі, але менші за розміром. Кисло-солодкі на смак. Із ягід роблять варення. Цвіте на початку червня. Плоди важать 15–20 г. Дозрівають поступово з серпня по кінець вересня. З дорослого куща можна зібрати 15–17 кг.

— Купила саджанці випадково у Києві на агровиставці у чоловіка, який розводив фундук і персики. Він так її одній жінці розхвалював, що взяла й собі. І не пожалкувала. Розводжу сорти Київська крупноплідна, Чемпіон та Ананасна Мічуріна, - розповідає Олена Кулініч.

Актинідія — витка рослина, тому потрібно заздалегідь підготувати опори. Якщо цього не зробити, вона обплете сусідні дерева і ті всохнуть. Любить розсіяне світло і напівтінь. Палюче сонце пече її листки. Ґрунт підходить будь-який, головне — без застою води. Рослини актинідії бувають жіночі й чоловічі. Щоб добре плодоносили, радять садити чотири-п'ять жіночих і одну чоловічу.

— Саджу кущ біля веранди. Він на неї плететься і заодно захищається від холодів. Рідко підмерзає, - додає драбівчанка.

Найкраще садити весною. Восени треба встигнути за два-три тижні до перших заморозків. Відстань у ряду між рослинами — 2 м. Викопувати яму 60х60 см і на дно класти 10 см гальки або щебеню.

— Ямку треба робити широку, бо коріння розростається при поверхні. В актинідії воно дуже чутливе. Не можна залишати рослини з оголеними коренями під сонцем чи вітром, - зазначила Олена Кулініч.

Зверху сипати чорнозем, 10 кг перегною і 150 г суперфосфату, дві-три склянки попелу.

— Для підживлення не підходить свіжий гній. Він палить коріння.

Після посадки актинідію поливати двома відрами води й ногами утрамбовувати ґрунт. Одразу встановлювати опори — дерев'яні або металеві шпалери. Вкопувати в землю стовпи і на них натягати залізні дроти, на яких плестиметься ліана.На відміну від плодових дерев, навколо актинідії лунку не можна робити. Там збиратиметься дощова вода і кущ пропаде. Краще замульчувати компостом, торфом або тирсою.

У спеку поливає двічі на тиждень — по шість відер під кожен кущ. Восени пагони підрізує до половини, без догляду витягнуться на 5–6 м угору. Навесні обрізати не можна, бо всохне. У вересні також проріджує крону.

— Урожай знімаю до перших заморозків. У холодильнику можуть лежати місяць, не гниють. Зберігаю в морозилці. Можна їсти сирими або варити варення й компоти, - додає драбівчанка.

Дорослі актинідії зимують без укриття, а молоді краще накрити. Знімати зі шпалер і накривати торфом або гілками ялини. Знімати їх у квітні.

— Найшвидше і найле­гше ро­зводити актинідію зеленими жив­цями. У червні дерев'яніють пагони, стають бурими. Зрізую з кількох сильних однорічних гілок півметрові пагони, розділяю на кілька частин по ­10–15 см. У кожного живця має бути по три бруньки. Під нижньою зріз роблю під кутом 45 градусів і саджу їх у парник, - розповідає Олена Кулініч.

Живці поливати і накривати двома шарами марлі від сонця. Щодня обприскувати водою три-чотири рази через марлю. Перед зимою вкривати опалим листям, а навесні, до розпускання бруньок, пересаджувати їх на постійне місце.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору