Найнебезпечніші зоонозні хвороби на Черкащині: як убезпечитись

08 липня 2024, 19:44

Останніми роками в Україні реєстрували захворювання, які є спільними для людей та тварин, зокрема сальмонельоз, сказ, лептоспіроз, сибірка.

У Черкаській області минулого року зареєстровано 9 випадків захворювання на лептоспіроз та 198 випадків сальмонельозу, із яких 68 – серед дітей. З початку цього року зареєстровано випадок лептоспірозу з летальним наслідком та 77 випадків сальмонельозу, із яких 25 – серед дітей.

Зоонози - узагальнена назва інфекційних хвороб, які трапляються у тварин, але здатні передаватися від тварин до людини. Зараження людини може відбутися при нападі інфікованих тварин, членистоногих, а також контактним, харчовим, водним шляхом або аерогенним, тобто через повітря.

Досить часто зоонозні захворювання у людей мають важчий перебіг, ніж у тварин, і якщо вчасно не звернутись за лікарською допомогою, закінчуються летально.

Серед найпоширеніших зоонозів, якими людина може заразитись при контакті з тваринами, виділяють 2 групи:

  • передані від свійських та інших синантропних тварин – сальмонельоз, бруцельоз, туберкульоз, правець, сибірка, лептоспіроз, сап, меліоїдоз, орнітоз, ящур, аспергільоз, трихофітія, мікроспорія, балантидіаз, токсоплазмоз, трипаносомоз, лейшманіоз тощо;
  • передані від диких тварин – лептоспіроз, сказ, лістеріоз, чума, туляремія, кліщовий спірохетоз, рикетсіоз, геморагічна гарячка, вірусний енцефаліт, лейшманіоз тощо.

Для того, щоб вберегтись від зоонозів, необхідно:

• купувати продукти харчування (м'ясо, молоко, овочі та фрукти) лише у встановлених місцях (ринки, магазини);

• не купувати харчові продукти у місцях стихійної торгівлі;

• при купівлі харчових продуктів обов’язково звертати увагу на дотримання умов та термінів зберігання;

• вживати м’ясні продукти тільки після якісної термічної обробки;

• не використовувати сире молоко;

• не користуватись водою з відкритих водойм без кип’ятіння;

• захищати харчові продукти та посуд від мух, тарганів та інших комах;

• при зберіганні харчових продуктів вдома звертати увагу на терміни та умови їх зберігання, які зазначені виробником на маркуванні;

• сирі продукти зберігати окремо від готової їжі;

• старанно слідкувати за чистотою рук та поверхонь, які контактують із харчовими продуктами;

• дотримуватись чистоти у приміщеннях;

• проводити дератизаційні та дезінсекційні заходи;

• запобігати укусам кліщів та інших комах;

• забезпечувати профілактичні щеплення, обробки та лікування домашніх і свійських тварин.

За інформацією пресслужби Черкаського обласного ЦКПХ

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись

Коментарі

Вгору