Цього року в Черкаській області вже зареєстровано три випадки отруєння дикорослими грибами, внаслідок яких постраждали три особи. Це жителі селищ міського типу Драбів, Катеринопіль та Чорнобай. 29-річний чоловік із Катеринополя внаслідок отруєння грибами помер.
Про це повідомляє пресслужба Головного управління Держпродспоживслужби Черкаської області.
Як запобігти отруєнню дикорослими грибами, які симптоми і що робити при появі перших ознак отруєння – про це розповіла Юлія Сокирка, начальник відділу державної санітарно-епідеміологічної експертизи та адміністративних послуг управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.
Щоб уникнути отруєння грибами, необхідно:
- чітко знати морфологічні ознаки їстівних та отруйних грибів, характерні відмінності між їстівними грибами та отруйними двійниками;
- не збирати невідомих грибів, брати до кошика тільки ті гриби, стосовно яких відсутні сумніви, що вони їстівні;
- не купувати дикорослі гриби на стихійних ринках, у місцях несанкціонованої торгівлі;
- дотримуватися правил зберігання та кулінарної обробки.
Не рекомендовано вживати гриби, навіть якщо ви впевнені в їх якості, жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, дітям до 12 років, людям літнього віку.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.
Основними ознаками отруєння грибами є нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, можливе запаморочення, поява галюцинацій та марення.
При появі перших симптомів отруєння промийте шлунок водою, випивши кілька склянок кип’яченої води, та прийміть сорбенти.
Найголовніше — терміново звернутися за медичною допомогою.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram