На Черкащині найдешевші ціни на м’ясо по всій Україні (інфографіка)

15 жовтня 2016, 12:24

852824

На Черкащині найдешевші ціни на м'ясо по всій Україні, повідомляє Сегодня.

Найвигідніше купувати м'ясо в Черкаській області, яйця – в Хмельницькій, а молоко – на Луганщині. За словами експертів, на ціни впливають підприємства регіону, африканська чума і запаси, які робить населення на зиму.

З настанням осені в Україні почали зростати ціни на продовольство. Після літньої дефляції (за три місяці все подешевшало в середньому на 0,8%), у вересні, за даними Держслужби статистики, маємо подорожчання на 2%.

Також Держстат підрахував, скільки коштує прожиток в різних регіонах країни, а "Сегодня" визначила найдорожчі і найдешевші області, порівнявши ціни на 10 найпопулярніших продуктів.

339809

Розкид цін по регіонах великий, причому вартість продуктів часто не відповідає розмірам зарплати. Так, наприклад, на Дніпропетровщині найдорожче м'ясо – за кіло свинини в середньому доведеться сплатити 78 грн, що на 11 грн, або на 17% більше, ніж на Черкащині, де воно найдешевше. На Тернопільщині буханець пшеничного хліба коштує 12 грн – це в 1,5 разу більше, ніж на Харківщині, житомиряни переплатять за кіло вареної ковбаси майже 20 грн (34%), в порівнянні з жителями Кіровоградщини. Але найбільший розкид цін на картоплю і борщового набору – 62% і 86% відповідно. Найдорожче обійдеться борщ жителям Донбасу, найдешевше – львів'янам і запорожцям. Приблизно посередині за цінами тримається Київ – тут найдорожча лише борошно (9 грн / кг), і то вона коштує всього на 1,68 грн/кг більше, ніж на Сумщині, де вона найдешевша. А ось ціна на цукор скрізь приблизно однакова – 13-14 з копійками грн за кіло. При цьому заробітки дніпрян на 23% (майже на 1000 грн) більше, ніж у черкащан, тернополяни, навпаки, отримують зарплату на 18% (на 800 грн) менше, ніж харків'яни, на Житомирщині та Кіровоградщині доходи майже однакові: різниця всього в 2,5%, або 100 грн. А в столиці традиційно отримують більше за всіх – понад 8500 грн/міс.

Гендиректор Української асоціації торгових мереж Олексій Дорошенко вважає, що в найближчий місяць буде дешевшати гречка, оскільки ця культура зараз переоцінена: "Її ціна може знизитися в середньому до 17-20 грн за кіло (зараз 24-26)". А ось інші продукти, швидше за все, будуть дорожчати, зазначає експерт. "Думаю, традиційно буде рости в ціні борщовий набір – десь на 5 7%. Курка і яйця дорожчають через те, що на ринку присутні монополісти. Швидше за все, м'ясо ще виросте в цьому місяці хоча б на 3%. Може подорожчати і цукор, приблизно на 1-3 грн за кг", – пояснює Олексій Дорошенко. За його словами, зростання цін обумовлене осіннім зростанням попиту на ці товари з боку населення, які, зокрема, роблять запаси того ж овочевого набору на зиму, тому підвищують ціни як місцеві виробники, так і імпортери.

На думку Олексія Дорошенко, різниця за цінами на продукти не може кардинально відрізнятися в середньому по країні. Виняток – регіони, близькі до зони конфлікту на Сході. Там ціни на товари найвищі. "Якщо говорити про хліб, то він дорожчий в Тернопільській області через те, що там мало сильних хлібокомбінатів і немає повноцінної конкуренції. А в Харківській області навпаки – один з найбільших виробників хліба в країні, який ставить низьку ціну в регіоні і не дає волі конкурентам", – перераховує Дорошенко. За його словами, ціна на свинину формується пропозицією: "У нас зараз є спалахи африканської чуми. Це впливає на пропозицію свинини в конкретних областях. І там, де м'яса менше, ціна вище. І навпаки. Ціни на ковбаси формують місцеві виробники, адже чим далі точка продажів, тим товар дорожче через логістики. Це ж стосується і яєць, і цукру". "У той же час низька вартість борщового набору в Запорізькій області пояснюється тим, що ці товари можуть вироблятися в сусідніх областях, тому логістика не сильно впливає на ціну", – зазначає Дорошенко.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору