«Миронівська птахофабрика» пройшла незалежну перевірку на вирощування птиці без антибіотиків

22 червня 2020, 17:24

Миронівська та Вінницька птахофабрики, що входять до складу агроіндустріального холдингу МХП, успішно пройшли добровільний аудит щодо підтвердження вирощування без антибіотиків. Про це 17 червня, повідомила Асоціація «Союз птахівників України» (СПУ), яка й проводила моніторинг.

ПрАТ «Миронівська птахофабрика», що на Черкащині отримала право наносити додаткове маркування класу «А» на свою продукцію. Цей клас означає, що антимікробні засоби не застосовувалися на жодному з етапів вирощування.

У березні цього року відбулась пресконференція присвячена проблемам стійкості до антибіотиків та відмові від використання їх в птахівництві, яку проводили СПУ спільно з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (FAO), Європейським банком реконструкції та розвитку (EBRD) та Державною службою з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів.

Учасники розказали про глобальні ризики, які криє в собі стійкість організму до антибіотиків. Найбільш гострою проблемою визначили неконтрольований обіг антибіотичних засобів, оскільки разом із їжею їх залишки потрапляють до організму людини. Саме тому за ініціативи найбільших українських компаній, які представлені в птахівництві, було розроблено систему маркування продукції, вирощеної без антибіотиків, а також критерії для отримання виробниками права наносити таке маркування.

- Аудит проводитиме третя незалежна сторона. Тримісячний плановий моніторинг здійснюється по п’ятьох секторах: вода, корми, вода для охолодження, м’ясо та послід, — зауважив національний консультант та координатор проєктів FAO Віталій Башинський.

Система передбачає маркування трьох видів:

- клас «А» — антимікробні засоби не використовуються на жодному із виробничих процесів («Вільне від антибіотиків»);

- клас «В» — антимікробні засоби не використовуються в продуктивній зграї птиці («Ферма без антибіотиків»);

- клас «С» — антимікробні засоби не використовуються з профілактичною метою, але можуть застосовуватися з лікувальною за умови дотримання правил («М’ясо без залишків антибіотиків»).

Зазначимо, що завдяки впровадженню цієї системи, споживач може бути впевнений в правдивості інформації, яку заявляє виробник. Оскільки відповідне маркування наносить незалежна сторона.

Крім того, СПУ залишає за собою право проводити самостійні відбори зразків продукції на будь-якому етапі вирощування, виробництва чи реалізації аби пересвідчитися у дієвості контролю

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору