Коровай Шевченка, автентичні страви та донати на ЗСУ — у Каневі провели фестиваль «Канівські наїдки» (ФОТО)

08 жовтня 2025, 09:16

Доброчинний фестиваль автентичної їжі «Канівські наїдки» вперше відбувся на Шевченковій алеї в Каневі. Організатором яскравої кулінарно-культурної події стало ГО «КанівФест» за підтримки Канівської міської ради та Благодійного Фонду «МХП-Громаді» в межах конкурсу соціальних ініціатив «Час діяти, Україно».

Мета заходу — популяризація української їжі як нематеріальної культурної спадщини та відродження автентичних національних страв Канівщини.

Фестиваль мав обов’язкову доброчинну місію: усі зібрані кошти будуть спрямовані на закупівлю багатоцільової безпілотної платформи Bravery-M для військових із 53 ОМБр імені Володимира Мономаха.

Велелюдна подія в Каневі об’єднала багату українську кулінарію та ремесла, які були широко представлені на ярмарку майстрів та крафтярів. Родзинкою ж заходу стала кулінарна презентація від Іллі Демковського, бренд-шефа Кулінарного центру МХП – автентичні страви Канівщини у сучасному прочитанні з унікальним смаковим профілем. Команда шеф-кухарів центру підготувала для канівців та гостей свята три страви за старовинною рецептурою, але в сучасній подачі: хлібний суп, шашлик з печеними яблуками та судак з коренем селери, які відвідувачі фестивалю смакували за донат.

Для найменших гостей фестивалю влаштували окрему дитячу локацію з місцем для активного дозвілля та цікавими майстер-класами. А для тих, хто прагнув залишити собі фото на згадку, були створені фотозони з національними килимами, розписаними старовинними скринями та дарами поля.

Чудовий настрій протягом усього фестивального дня підтримували місцеві аматорські вокальні колективи, а також ансамбль «Перлина» та інструментальна капела «Збитень». Справжній спортивний азарт охопив присутніх під час насиченої спортивно-розважальної програми «Богатирський двір».

На реалізацію ініціативи проведення гастрофестивалю в межах конкурсу соціальних ініціатив «Час діяти, Україно» витратили понад 200 тис. грн. 100 тисяч з цієї суми профінансовано за рахунок гранту Благодійного Фонду «МХП-Громаді».

Голова Ради розвитку громад Благодійного Фонду «МХП-громаді» Тетяна Волочай вважає, що фестиваль «Канівські наїдки» має всі шанси сприяти розвитку туризму та гастротуризму на Канівщині.

— Коли Фонд «МХП-Громаді» чи компанія МХП підтримує різноманітні події, ми не обмежуємося лише співфінансуванням. Ми завжди занурюємося в суть заходу. Сьогоднішній фестиваль — яскравий приклад цього. Канівські історики віднайшли унікальні рецепти місцевих наїдків, а шеф-кухарі Кулінарного центру МХП відтворили їх, перетворивши на справжні гастрономічні шедеври, — підкреслила Тетяна Волочай. – Фестиваль зібрав багато учасників та гостей, створив особливий настрій. Але навіть у такі емоційно піднесені дні ми пам’ятаємо, що триває війна. Тому кожен підприємець чи майстер, який презентував свою роботу, частину прибутку передає на обладнання для наших захисників.

Тетяна Волочай також вручила спеціальний сертифікат ГО «КанівФест», який підтвердив визнання проєкту «Канівські наїдки» найкращою соціальною ініціативою 2025 року.

Для команди «КанівФест» проєкт «Канівські наїдки» — не перший досвід у сфері фестивальних подій. За плечима організації, зокрема, проведення масштабного Канівського міжнародного кінофестивалю імені Юрія Іллєнка, ще до початку повномасштабного вторгнення.

— Ми віримо, що започаткований нині фестиваль «Канівські наїдки» стане традиційним і поповнить мапу яскравих фестивальних подій України. У майбутньому плануємо масштабувати його, залучати більше артистів і атракцій. Також обов’язково продовжимо дослідження старовинних страв, притаманних Канівщині, зокрема ще з часів Київської Русі, — поділилася голова ГО «КанівФест» Тетяна Ренькас.

За її словами, організація планує створити YouTube-канал із рецептами автентичних страв, адаптованих до сучасних умов. До роботи будуть залучені відомі українські шеф-кухарі з Кулінарного центру МХП та місцеві ресторатори. Відштовхуючись від цього, у Каневі розвиватимуть гастротуризм.

Бренд-шеф Кулінарного центру МХП Ілля Демковський представив під час фестивалю проєкт «Смак крізь час», присвячений сучасній українській кухні, заснованій на автентичних і майже забутих рецептах.

— Нашим завданням було відродити ці страви та адаптувати їх до сучасності. Ми вирішили взяти за основу цінність традиційних рецептів, зберегти їхні автентичні інгредієнти, але подати у новому, сучасному форматі. Наприклад, ми приготували юшку з судака з пастернаком та селерою. Це сучасна страва, але побудована на історичному підґрунті, — зазначив Ілля Демковський.

Керівник кулінарної школи компанії МХП Сергій Багненко розповів, що для фестивалю «Канівські наїдки» шеф-кухарі МХП адаптували три головні страви — юшку із судака, шашлик у медовому соусі з печеними яблуками та хлібну юшку. Остання, за його словами, була приготована на основі житнього українського хліба, з пряним ароматом трав і спецій, доповнена зеленою цибулею та жовтком.

Родзинкою фестивалю став великий весільний коровай на честь Тараса Шевченка та його нареченої Ликери Полусмак – «Калиновий полюбинець». Його планували випекти ще 165 років тому — на честь їхнього одруження, яке так і не відбулося. Цього ж разу коровай таки з’явився — і посів почесне місце серед фестивальних локацій.

Організатори зазначають: кожен, хто скуштував коровай, міг згадати Кобзаря добрим словом і зарядитися благодатною енергією любові до всього сущого.

Тетяна Балякіна

реклама

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись

Коментарі

Реклама
Реклама
Вгору