Колишній розвідник із Черкащини відкрив першу в Україні кав’ярню із шоколадними тістечками

17 березня 2019, 15:27
Колишній розвідник із Черкащини відкрив першу в Україні кав'ярню із шоколадними тістечками

Роман та Юля у щойно відкритій браунарні

Черкащанин Роман Набожняк після демобілізації почав випікати брауні вдома. А за два роки відкрив власний заклад на Подолі. Про це пише "Громадське Черкаси".

Роман Набожняк народився у Черкасах. Закінчив 31 гімназію. Служив у Збройних Силах України від серпня 2015 до жовтня 2016 року. Фронтмен гурту«DVIZH ПАРИЖ». Був учасником телевізійного шоу «Голос країни».

- Брауні – це суперсмачно, мегапросто, дуже зрозуміло і по-чесному, - говорить про свої шоколадні тістечка колишній атовець Роман Набожняк.

На початку березня він із дружиною Юлею відкрив "Veterano Brownie" в Києві на Подолі. Сьогодні їхнє кафе пропонує гостям брауні дванадцяти смаків. Тепер подружжя мріє про міжнародну мережу закладів.

- Браунарня – це виробництво брауні, фантастична команда та 20 посадкових місць. Увесь перший тиждень після відкриття у нас аншлаг. Практично щодня наші брауні розкуповували, навіть коли виробництво збільшували удвічі. До нас приходило дуже багато знайомих і незнайомих людей, жителі району, ті, хто давно мріяв потрапити до браунарні, і ті, хто почув про нас уперше із матеріалів у ЗМІ чи закритих локальних Telegram-каналів. Це був тиждень привітань, гастрономічних відкриттів, мінімальної кількості сну і сотень посмішок. Насправді нам із Юлею самим треба звикнути до думки, що тепер у нас є власний заклад, – розповідає атовець.

Сьогодні у браунарні постійно тривають експерименти. Роман зізнається, йому дуже важливо розуміти, що продукт, який він створює, дійсно приносить задоволення.

- Ми починали із трьох смаків – на основі темного плиткового шоколаду. Сьогодні у нас дванадцять смаків, також кілька робимо на спецзамовлення (наприклад, на безлактозній основі із різними додатками). У нас три категорії: «класика» на бельгійському темному шоколаді (класика, банан, вишня, фундук, цитрусовий мармелад), «екстра» на 100% тертому какао (екстра, волоський горіх, груша з корицею, вишня із сиром дорблю, солона карамель із сиром «Каліфорнія») і «космос» на білому бельгійському шоколаді (блонді і матча-блонді), – розповідає Роман.

Уперше Роман приготував брауні після повернення з війни. Із 2017 року і до відкриття закладу подружжя виготовило більше двох тонн десерту. Це понад 18 тисяч порцій.

Колишній розвідник із Черкащини відкрив першу в Україні кав'ярню із шоколадними тістечками

Матча блонді – білий бельгійський шоколад, матча та горішки кеш’ю; вишня+дорблю – 100% терте какао, кислинка вишні та солоний сир дорблю; банан – чорний бельгійський шоколад та бананове пюре

- Біля нашого з дружиною дому був цілодобовий супермаркет та доступ до нормальних продуктів. Після 14 місяців у армії починаєш цінувати не тільки життя, але і дуже-дуже прості та зрозумілі речі, на кшталт гречаного багету о другій ночі. Вперше брауні приготував просто тому, що хотілося чимось пригостити Юлю. Вона тоді працювала на радіо, а я проходив медичну і психологічну реабілітацію. Ми з’їли по шматочку і лягли спати, а тоді Юля спитала, чи є ще. Так ми за ніч з’їли цілий кілограм, – пригадує черкащанин.

Після цього подружжя почало пригощати друзів та знайомих своїми шоколадними десертами. Перший брауні Роман приготував за рецептом із Інтернету. Згодом чоловік став експериментувати – із пропорціями, із часом випікання, із додатками, допоки не знайшов ту близьку до ідеальної пропорцію.

- Одного разу наша подруга за шматочком брауні сказала: «Ви не думали це продавати?». Тоді ні. Але тепер розуміємо, що ідея, сказана кимось іншим, раптом перетворюється на щось реалістичне. Брауні – це суперсмачно, мегапросто, дуже зрозуміло і по-чесному. Все це – про нас, – каже Роман.

Колишній розвідник із Черкащини відкрив першу в Україні кав'ярню із шоколадними тістечками

За неповний тиждень команда закладу виготовила стільки брауні, скільки раніше Роман робив удома в середньому за місяць

Думки зайнятися власною справою у Романа були давно. Якось він прочитав пост Леоніда Остальцева, засновника Veterano Group. У ньому Леонід звертався до ветеранів, які мають ідеї щодо власного бізнесу, та пропонував допомогу. На той момент Роман та Юля були у весільній подорожі в Азії, і саме в Непалі вони почали склади свій бізнес-план.

У ньому відкриття власного закладу було третім етапом розвитку бізнесу. Спочатку було домашнє виробництво, потім цех, офлайн-заклад і мережа. Від цеху вони відмовилися через економічну непевність бізнес-плану. Врешті-решт вирішили перестрибнути цей етап і одразу зробити браунарню. Приміщення шукали більше ніж півроку. Так продуктовий магазин на Нижньому Валу став майбутньою браунарнею.

Аби відремонтувати та облаштувати браунарню, Роман та Юля організували збір коштів у мережі. Вони пропонували усім охочим стати патронами закладу за 500 доларів. За це спонсори отримали б пожиттєвий запас брауні на дні народження, безкоштовну каву в іменних чашках, майстер-клас із приготування брауні від Романа та корпоративну знижку для офісу. Таким чином подружжю вдалося зібрати необхідні 15 тисяч доларів. 4 березня заклад офіційно відкрив двері любителям десертів.

Колишній розвідник із Черкащини відкрив першу в Україні кав'ярню із шоколадними тістечками

На руїнах колишнього продуктового магазину

Браунарня – це частина компанії Veterano Group. Вона об’єднує піцерії Veterano Pizza, кав’ярні Veterano Coffee, ресторан Veterano Resto та інші проекти. Все це соціально відповідальний бізнес, заснований ветеранами АТО. За концепцією десять відсотків від прибутку такі заклади віддають сім’ям загиблих на фронті.

- Для нас це важлива складова бізнесу. «Заробив – допоможи» – один із принципів Veterano Group. Підтримувати своїх –  невід’ємна частина нашого життя, –  каже Роман.

А ще у Veterano Brownie працюють ветерани і ветеранки, переселенці та переселенки.

- У кожного із них свій досвід війни. Наше бачення у тому, що цей досвід можна спрямувати на створення чогось ціннісного, а Veterano Brownie стане точкою дотику абсолютно різних світів. Адже значна кількість проблем у суспільстві від банальної відсутності комунікації. Що ж, якщо потрібно створити таке місце, то це зробимо ми, – додає черкащанин.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору