Із настанням спеки черкащанам слід бути обережними з продуктами харчування, аби вберегти своє здоров’я від інфекцій. У зону ризику в спекотні дні потрапляють не тільки риба та м’ясо, а й не оброблені термічно молочні продукти, яйця, фрукти та овочі, повідомляє "ВІККА".
За минулий тиждень у Черкаській області зафіксовано 61 випадок на гострі кишкові інфекції, що трохи більше, ніж за відповідний період минулого року. Крім того, фахівцями лабораторного центру були взяті 30 проб води, в результаті яких було зафіксовано вогнище сальмонели у колодязі приватного будинку.
Медик нагадала, що цьогоріч на Черкащині було зафіксовано 6 випадків захворювань на ботулізм. 4 з них закінчилися смертю хворих.
- 5 із 6 випадків пов’язані з вживанням в’яленої і копченої риби домашнього приготування, – зазначила Світлана Волгіна.
За першими ознаками захворювання на ботулізм нагадує харчове отруєння. Потім приєднується неврологічна симптоматика у вигляді порушення зору, ковтання, дихання.
Сальмонельоз заявляє про себе високою температурою, головним болем, ознаками інтоксикації, слабкістю, нудотою, блюванням. Лікується протягом 5-10 діб, зокрема антибактеріальними засобами.
Лікар підкреслила, що наразі черкащанам слід бути більш обережними з продуктами, що не піддаються термічній обробці. Лікар порекомендувала ретельно мити овочі та фрукти, а зелень перед вживанням на 15-20 хвилин замочувати у воді.
- Треба ретельно мити шкаралупу яєць, а також термічно обробляти необроблені молочні продукти. Це домашній сир, сметана, домашнє молоко, якщо воно не кип’ячене, – зазначила Світлана Волгіна.
У свою чергу, очільник Держпродспоживслужби у Черкасах Василь Крук повідомив про втішну статистику щодо випадків отруєнь продуктами харчування.
- За останній місяць в Оршанці був випадок, коли 8 дітей захворіли на кишкову інфекцію. Але лабораторний центр не виявив етіології (причин хвороби, – ред.). Наразі перевіряємо ситуацію з кавунами та динями. На щастя, у липні ніхто з громадян не звертався з такими отруєннями, – заявив він.
Проте Василь Крук закликав містян відмовитися від покупки продуктів на стихійних ринках.
- Там немає лабораторій. Хоча ми пропонували її встановити на площі 700-річчя. Стихійники також торгують за територією центрального ринку, ринку на Новопречистенській, ринку у Південно-Західному районі, біля супермаркету "Гранд" на Митниці та навпроти парку Хіміків. Купувати там продукти – значить наражати себе на небезпеку, – зазначив фахівець.
Також він закликав черкащан, утриматися від придбання динь та кавунів за межами офіційних місць торгівлі.
- Зараз у місті багато точок по збуту цих продуктів. Але вони не надавали кавуни та дині на експертизу, – пояснив Василь Крук.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram