Напередодні Великодня завзяті господині готують найсмачніші страви для святкового столу. Безумовно, його найголовнішою окрасою є великодній хліб або паска. Традиційно їх починають пекти саме сьогодні, у Чистий четвер.
Кореспондент УНН-Центр промоніторив ціни у місцевих супермаркетах на інгредієнти та порахував, скільки, за рецептом на шість пасок, потрібно коштів.
Для приготування традиційної паски необхідні такі продукти: 1,2 кг борошна, 400 мл молока, 100 г дріжджів, 250 г цукру, 8 яєць, ½ ч.л. солі, один лимон разом з цедрою, 200 г маргарину (або масла), 100 г родзинок.
Так, у Черкасах 1 кг борошна коштує від 8,68 до 11 гривень. Вартість 0,5 л молока — 6,43 грн, 900 мл — від 11 до 15 грн. Десяток яєць у середньому вартує 10 гривень. Але яйця господині будуть потрібні не тільки для приготування тіста, а й на білкову глазур. Тож, півтора десятка буде достатньо. Вони коштують 13,28 гривень.
За 100 грам дріжджів у супермаркеті треба заплатити 4,60 грн, за кілограм цукру — 17-20 гривень.
Вартість 250 г маргарину становить від 11,40 грн. Якщо господиня вибере масло, то воно вийде дорожче. У середньому 200 г масла коштує 20 грн.
На 100 г родзинок витрата складатиме 8,28 грн. Кілограм лимонів нині вартує 78 грн, тож один заважив 17 грн.
Щодо білої глазурі на паску, то для її приготування потрібні цукор, білки та лимонний сік. Великодній символ прикрашають різноманітними кондитерськими прикрасами. Один пакет посипки коштує близько трьох гривень, набір з п’яти штук — 6 грн, декоровані кульки — від 12 грн. Ціна на паперову форму (500 г), у якій випікають паски, становить 2,45 грн.
Таким чином, враховуючи середню ціну на продукти, щоб спекти головний символ найбільшого християнського свята, потрібно викласти з кишені 96 гривень 44 копійки.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram