Як черкащанам розпізнати “липовий” мед: ТОП порад

07 серпня 2021, 22:41

Мед – не просто смачний, але й корисний продукт. Його цінність криється у речовині натурального походження. Але для отримання великої кількості натурального продукту потрібні значні витрати. Тому недобросовісні торговці часто вдаються до фальсифікації меду. Звичайний споживач розпізнати підробку не завжди здатний.

Способи фальсифікації меду

Для фальсифікації меду використовують додавання цукрового сиропу, крохмальної і бурякової меляси, сахарину, крейди, борошна, деревної тирси та інших речовин.Користь такого продукту - мінімальна. У кращому випадку він не завдасть жодної шкоди організму.

Дуже часто на ринках штучний мед видають за натуральний. Він хоч і схожий за кольором та запахом, але не має ніяких цілющих властивостей.

Одним зі способів фальсифікації меду є спроба збільшити обсяг одержуваного продукту внаслідок годівлі бджіл у період медозбору цукровим сиропом. У цьому випадку готова маса не має великої лікувальної сили, оскільки користь речовини безпосередньо залежить від властивостей рослин, із яких збирається мед.

Саме "цукровий" мед найчастіше споживачі приймають за натуральний. На жаль, визначити цей вид фальсифікації меду дуже складно, навіть у лабораторних умовах. Пов'язано це з тим, що деякі сорти квіткового продукту мають усі ті якості, які характерні і для «цукрового» продукту.

Як визначити "липовий" мед за зовнішніми ознаками

hearts&magic

Фахівці дають ряд рекомендацій, які допоможуть визначити фальсифікат за допомогою зовнішніх ознак.

  1. Натуральний продукт повинен мати справжній медовий аромат.
  2. Білий мед повинен вас насторожити, оскільки в такому продукті може міститися багато цукру.
  3. Темно-бурий відтінок свідчить про те, що мед падевий.
  4. Карамельний аромат меду повинен насторожити. Він може свідчити про штучне походження товару або про його плавлення.
  5. Важливим показником є густота маси, яка повинна відповідати сорту меду.
  6. Натуральний продукт добре накручується на ложку. Неякісний рідкий мед, що стікає з ложки, свідчить про неготовність речовини. Занадто водянистий продукт не можна довго зберігати. Він може заграти.
  7. У зимовий період будь-який мед повинен бути густим. Якщо ви побачили у продажу рідкий продукт, висока ймовірність того, що він розведений або його прогрівають, а значить, корисних речовин у ньому вже немає.
  8. Зверніть пильну увагу на те, чи не бродить продукт бджільництва. Для цього його необхідно перемішати. Якщо при цьому з'являються бульбашки, піна, кислий запах або консистенція речовини рідка, то все це свідчить про те, що мед уже заграв.
  9. Дуже важливо звернути увагу на етикетку на упаковці. На ній повинна бути вказана інформація про те, де отримано мед. Біла етикетка вказує на високу якість продукту. А ось синя говорить про те, що речовина має падеве походження.
  10. Не варто купувати мед, який зібрано з рослин біля траси або дороги, оскільки в такому продукті містяться свинцеві елементи, накопичені у квітах.
  11. Справжній мед легко розтирається між пальцями. А ось підроблений абсолютно не всотується, а скочується грудочками.
  12. Для визначення в меду води і цукру необхідно його капнути на аркуш паперу. Якщо ви помітили, що навколо краплі утворилося вологе коло, ви маєте справу з фальсифікатом.

Для визначення фальсифікату за зовнішніми ознаками враховуються такі параметри, як запах, колір, смак і консистенція. Важливу роль відіграє відтінок продукту. Різні сорти меду мають різний колір:

  • Акацієвий – білий,
  • липовий – бурштиновий,
  • падевий – темний,
  • Гречаний – коричневий.

За смаком і ароматом теж можна судити про якість продукту. Запах повинен бути медовим, але не карамельним. Аромат карамелі характерний для падевого продукту. Звичайному покупцеві складно відрізнити натуральний запах від синтетичних ароматизаторів. А ось досвідчені бджолярі з таким завданням справляються дуже просто.

Натуральний мед прозорий, але злегка мутнуватий. А ось підроблений продукт буде завжди дуже чистим і прозорим. Наявність невеликої каламутності свідчить лише про вміст у меду таких корисних речовин, як мінерали, декстрин, азотисті елементи, які необхідні для нормальної кристалізації. А ось у штучному продукті відсутні всі ці елементи, тому він і не кристалізується.

Якщо мед нагадує вам рідкий сироп, не варто його купувати, оскільки його низька якість може бути небезпечною для здоров'я.

У підприємців, які займаються реалізацією меду, обов’язково має бути державна реєстрація. Купуючи мед на офіційних ринках, споживач має право переглянути експертний висновок на продукцію. Якщо реалізація меду здійснюється в торгівельних мережах та має індивідуальне пакування, то товаро-транспортна накладна є тим документом, який засвідчує походження меду.

Маркування харчового продукту має бути точним, достовірним та зрозумілим для споживача, обов’язково має містити інформацію про країну/країни походження, у якій/яких було зібрано мед.

За інформацією пресслужби Держпродспоживслужби у Черкаській області

Нагадаємо, на Черкащині через негоду 16 населених пунктів лишилися без світла

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору