23 лютого розпочинається Великий піст, який триватиме упродовж семи тижнів. Це – час каяття, роздумів і молитви. У цей час варто утримуватися від вживання м’яса, молока, яєць і риби, в тому числі в складі різних страв. Рибу можна їсти лише у визначені дні. Закінчиться Великий піст аж 11 квітня. "Про все" поцікавилося у черкащан, чи дотримуватимуться вони посту та що в цей час вживатимуть в їжу.
Голова Черкаської облради Валентина Коваленко почала сприймати піст в іншому вимірі:
- У попередні роки я періодично постувала. Дотримуватися посту маю намір і зараз. Цьогорічний піст буде символічним для мене. Адже останнім часом у моїй свідомості відбулося суттєве перезавантаження сприйняття дійсності. Завдяки подіям, які відбулися останнім часом в Україні(Революція Гідності, війна на Сході), я почала сприймати сенс життя загалом і піст зокрема у іншому вимірі. Тож особисто для мене цьогорічний піст - це можливість і очистити свій організм на клітинному рівні, і випробувати себе на витривалість духу. Що стосується конкретних обмежень у їжі, то збираюся повністю на цей час відмовитися від споживання м’яса і молочних продуктів. Натомість буду їсти все домашнє, вирощене власними руками: овочі (морква, буряк, картопля, квашена капуста, огірки), все це приправлятиму олійкою.
Головний міліціонер області Владислав Пустовар страви для посту шукає в інтернеті:
- Протягом останніх 15 років суворо дотримуюсь обмежень під час Великого посту. Вживаю лише дозволену їжу. І щорічно це призводить до втрати 15-20 кг ваги. Про їжу у період посту можу сказати, що є безліч рецептів приготування смачних страв з продуктів рослинного походження. Таких рецептів дуже багато можна знайти в інтернеті. Потрібно лише бажання і трохи сили волі.
Черкаська журналістка Олена Буєвич постує вже більше 18 років:
- Для мене піст – обов’язкова річ, за багато років він став потребою. Є якийсь великий смисл в тому, що навесні ти змінюєш своє життя, чекаючи найбільшого Свята – Воскресіння Христового. І разом з усім православним світом, постиш. Великого Посту дотримуюся вже більше 18 років, в цей час ніколи і не з’являється бажання спожити м'ясо чи якісь страви з яйцями та молочними продуктами. Єдина «побутова» проблема в ці місяці для мене – це нестача часу на готування. Зазвичай, додержуюся правила готувати швидко, щоби кухня та їжа не відбирали дорогоцінного часу життя. А от під час посту, особливо, коли ти на роботі, більше не можеш перехопити каву з шматочком сиру, або йогурт. Отже, треба витрачати час, щоби готувати суп… Пісних страв дуже багато, є такі, які багато років готую виключно під час посту – лечо з квасолі, наприклад, чи плов з грибами, чи пісний кекс. Поза постом мені б і на думку не спало пекти такий пиріг - на міцно завареному чаї, варенні та олії. В основному на столі з’являються каші - вівсяна, гречана, горохова, і дві зірки посту – квашена капуста та солоні огірки. Коли піст добігає кінця, на споживання капусти мимоволі накладаєш мораторій. А якою надзвичайно смачною на Великдень стає Паска і особлива сирна - з родзинками, цукатами, з кольоровим хрестиком з великоднього драже-посипки! Здається, скоромні продукти ніколи не бувають такими смачними, як після посту. Ось коли справді радісно пригощати рідних та гостей стравами, на які ти бодай і витратив купу часу.
Для заступниці начальника управління у справах сім'ї, молоді та спорту Катерини Коваленко піст - це свідомий та виважений крок:
- Вперше почала дотримуватись посту в 2013 році. Це свідомий, виважений і надзвичайно важливий крок в моєму житті. Піст чистить не скільки тіло, як душу. Коли постиш, то береш на себе велику відповідальність і в першу чергу перед самим собою. В ці дні я стримую негативні емоції та думки, про вчинки - і мови немає. Якщо говорити про глобальне, то змінюється сприйняття одних і тих самих речей, а як результат - міняєшся і сам. Адже саме думки формують нас. Через сім тижнів піст завершується, а позитивні думки залишаються. На питання щодо вживання їжі відповім – тут все дуже просто: фрукти, овочі, гриби, чай, компот, гаряча їжа у вихідні (з маслом!) та риба в визначені дні. Мені найскладніше в останні дні посту, коли довкола печуть паску, її я дуже люблю, тому це перше і, мабуть, єдине, що їм на Великдень.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram