Четверо дітей на Черкащині отруїлися дикорослими грибами

03 листопада 2025, 13:36

У Черкаській області зафіксовано чотири випадки отруєння грибами серед дітей.

31 жовтня в Звенигородському районі троє дітей - 2, 11 та 14 років - під час сімейної вечері їли попередньо відварені та обсмажені дикорослі шампіньйони й гриби-зонтики. Постраждалих госпіталізували після надання екстреної медичної допомоги до дитячого відділення Звенигородської багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування». Стан дітей оцінюється як середньої тяжкості — вони перебувають під наглядом медиківі отримують лікування.

1 листопада до відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги Черкаської обласної дитячої лікарні госпіталізували 10-річну дитину, яка напередодні, разом із дідусем і бабусею вживала смажені дикорослі гриби, зібрані в лісі.

Чому гриби можуть бути небезпечними для дітей?

Гриби в своєму складі мають велику кількість корисних речовин та мікроелементів: клітковина, білок, вітаміни А, С, групи В, K, а також органічні кислоти та фосфор. Майже всі складові мікроелементи містяться у шляпці грибів. Гриби мають ряд біологічних особливостей, однією з яких є наявність хітинової оболонки. Внаслідок цього вони характеризуються як досить важка їжа для кишково-шлункового тракту. Це одна з причин, через яку гриби не рекомендується вживати дітям, людям похилого віку, вагітним жінкам.

Гриби володіють неймовірно високою здатністю адсорбувати різні токсини і радіоактивні сполуки, вони вбирають в себе все що є навколо, наче губка і самі стають отруйними. Також отруєння можуть спричинити їстівні гриби, якщо вони старі, червиві та довго зберігалися після збирання, гриби, які мають двійників або змінилися внаслідок мутації (опеньки, білі гриби, печериці, підберезники).

За інформацією пресслужби ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись

Коментарі

Реклама
Реклама
Вгору