Черкаси далекі від епідемії на грип, проте лікарі не радять «розслаблятись»

11 жовтня 2014, 13:00

vegetables_1

У Черкасах фактичний рівень захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні захворювання (ГРВІ) нижче епідпорогу на 30 %.

Про це інформує прес-служба Черкаської міськради.

 Це дещо нижче, ніж у попередні роки, що пов’язано з відносно теплою погодою вдень і практично відсутністю опадів та шквального вітру, – пояснює заступник начальника Черкаського міського Управління Головного управління Держсанепідслужби України у Черкаській області Ольга Савенко.

Проте лікарі все ж не радять нехтувати бодай елементарними профілактичними заходами,  аби запобігти виникненню захворювання. Оскільки з настанням холодів збільшується ризик переохолодження організму та виникнення застуд.

– На даний час основними засобами профілактики ГРВІ є вакцинація, застосування противірусних препаратів та проведення режимних заходів. Але не варто забувати про ті нескладні правила, яких може дотримуватись кожен з нас, аби запобігти виникненню застуди,  – наголошує Ольга Володимирівна.

За її словами,  цьогоріч прогнозується, що епідемічний сезон грипу та ГРВІ на Україні характеризуватиметься помірною інтенсивністю.

ВАРТО ЗНАТИ:

 У харчовий раціон слід включати не менше 50% рослинної їжі в сирому вигляді (капуста кольорова, білокачанна, морква, буряк, часник, цибуля, шпинат, хрін, помідори, яблука, гарбуз, смородина). Необхідно звести до мінімуму споживання рафінованих та термічно оброблених продуктів. У раціоні повинні бути бобові, горіхи, які виконують роль природних імуномодуляторів.

М’ясні та молочні продукти вживати не більше 2-3 разів на тиждень. Перевагу необхідно надавати морепродуктам та нежирним сортам м’яса (курятині, яловичині). При цьому важливу роль відіграють рослинні масла, які містять поліненасичені жирні кислоти – оливкове, горіхове, риб’ячий жир.

Рекомендують пити до 2 літрів рідини на день, вживати вітамінні напої: відвари з шипшини, калини, сухофруктів, морси, чай з лимоном та імбирем.

Необхідно виключити з раціону харчування солодощі, продукти з великою кількістю вуглеводів, консервантів, жирів. Дотримуйтесь здорового способу життя, що передбачає повноцінний сон (не менше 7-8 годин на добу).

Значно знизити ризик захворюваності на ГРВІ можна також проводячи наступні заходи:

• Уникайте близького контакту з людьми, в яких є нежить, кашель, ознаки підвищеної температури тіла. Уникайте великих скупчень людей, особливо в закритих приміщеннях.

• Уникайте висихання слизових оболонок носа, постійно закапуйте сольові розчини. .Можна приготувати розчин самостійно (1 ч.л. звичайної солі на 1 л кип’яченої води) або купити в аптеці фізіологічний розчин, або готові сольові розчини для введення в носові ходи.

• У період епідемії грипу перед виходом з дому змазуйте порожнину носа мазями з віфероном або оксоліном. Підійдуть також звичайні бальзами проти простуди або звичайний вазелін, рослина олія.

• Щоб знизити ризик вдихання заражених часточок пилу слід провітрювати приміщення (але уникати протягів) і проводити вологе прибирання 3-4 рази на добу.

• Окрім основного повітряно-краплинного шляху, інфекція передається контактним шляхом, тому слід уникати рукостискань, скоротити до мінімуму перебування в громадському транспорті. Необхідно уникати торкання руками очей, носа і рота, як можна частіше мити руки з милом, що знижує імовірність захворіти на 40%.

Використовуючи всі перераховані вище методи, можна значно знизити ризик захворювання на ГРВІ.

Поділитись

Коментарі

Вгору