Великодній тренд: черкаський священник розповів, чи можна освячувати тільки верхівки пасок

15 квітня 2025, 19:30

З наближенням Великодня чимало українців готують традиційні кошики для освячення. Однак сучасні тренди вносять свої корективи у святкову підготовку. Благочинний Свято-Михайлівського кафедрального гарнізонного собору Володимир Гладковський у коментарі Про все розповів про ставлення церкви до нових тенденцій та про те, що насправді має бути в освяченому кошику.

Одним із нових трендів цьогоріч стала поява в магазинах верхівок пасок – верхніх частин традиційної випічки, які покриті глазур'ю. За словами протоієрея, такий варіант святкової здоби він бачить вперше, але зауважує, що це цілком допустимо.

"Такий варіант пасок цьогоріч я побачив вперше, але насправді їх можна класти до кошика, бо це також великодній хліб, великодня випічка зроблена з борошна. Тут немає нічого такого. Взагалі не важливо, буде він 20 сантиметрів чи 5. У роки, коли у людей була надзвичайна скрута, голод, на це уваги не звертали", – пояснює священник.

А от щодо сирних пасок та модних крафінів священник має іншу думку.

"Сирні паски та крафіни не вважаються великоднім хлібом, бо не зроблені з борошна. Традиційна паска має бути традиційною паскою – спечена з борошна, бо ж хліб робиться саме так. А все інше – крафіни і сирні – то це я б назвав великодніми смаколиками", – зазначає настоятель.

За традицією, до великоднього кошика кладуть продукти, від яких віруючі утримувалися під час Великого посту. Однак отець Володимир наголошує, що не варто сприймати це надто буквально.

"До великоднього кошика недоречно класти алкоголь, ножі, наприклад. А має бути те, від чого людина була обмежена під час великого посту. Але це не означає, що якщо людина на період посту кинула палити, то в кошик треба класти цигарки, це також недоречно", – пояснює священник.

Особливу увагу настоятель приділив питанню про алкоголь у великодньому кошику. Багато людей кладуть до кошиків не тільки традиційне червоне вино, але й шампанське, і навіть міцніші напої.

"Алкоголь будь-який класти недоречно. Але це як, наприклад, кетчуп – комусь подобається, комусь ні. Алкоголь – як соус до страв: не обов'язковий, але комусь подобається, комусь ні", – ділиться думкою настоятель Свято-Михайлівського собору.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Великдень дорожчає: скільки коштуватиме черкащанам зібрати святковий продуктовий кошик

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись

Коментарі

Вгору