Черкаські продавці розповіли, яких цін на продукти очікувати до кінця року

25 листопада 2016, 21:15

foto

Українські експерти прогнозують до нового року зростання цін на продукти харчування. За словами черкаських продавців, у місті традиційно подорожчають яйця. А деякі продукти, навпаки, будуть дешевше навіть за торішні ціни, інформує vikka.ua.

Український експерт-аграрій Євген Дворник обіцяє, що м'ясо подорожчає на 10%, цитрусові можуть додати на цінники 15-20% та не більше ніж на 3-5% виросте в ціні і борщовий набір. За підрахунками фахівця, яловичина може підскочити в ціні на 8,2 грн, свинина – на 7 грн, курка (тушка) – на 4 грн.

У свою чергу, черкаські продавці риби та м’яса запевняють, що до нового року ціни на їх товари майже не зміняться. Вони пригадують тенденцію торішньої зими і кажуть, що деякі товари навіть впали у ціні.

"У тому році я продавала курятину по 50 грн за кг, а у цьому віддаю по 48 грн. У мене такий товар, що треба швидко реалізовувати. Високу ціну не тримаємо. Підлаштовуюсь до фінансових можливостей покупців", – каже продавчиня Тетяна. Вона запевняє, що до нового року курятина не подорожчає.

Такої ж думки її колега та тезка, що торгує на сусідньому ряду телятиною. "У нас ціни від 50 до 90 грн за кг. Вони вже років 5 не змінювалися", – каже вона.

Продавці не радять черкащанам запасатися м’ясом  до нового року. Кажуть, що їх товар більше залежить від попиту, ніж від курсу долара. Так, стабільна ціна язика телячого – 60 грн за кг, а свинини – 60-65 гривень за задню частину. "У нас в Черкасах найдешевше м’ясо в Україні. Думаю, якщо якийсь сорт і подорожчає, то максимум на 10%", – зазначає один з продавців.

Навряд збільшаться ціни і на рибних прилавках. "Риба сильно не подорожчає. Гадаю, ціна буде у теперішніх межах. Лящ 25-35 грн за кг, щука 55-60 гривень, судак 60-100 гривень. У тому році не пам’ятаю відчутного підняття цін у передноворічний період", – каже реалізатор Ганна.

Як зазначила її колега, сьомга наразі вартує 400 грн за кг. Це, на думку працівників ринку, і так занадто висока для населення ціна, щоб піднімати її ще вище.

Традиційно невід’ємна частина святкового столу на зимові свята – цитрусові. "Їх ціна залежить від курсу долара", – каже Олександра, що реалізовує на базарі південні фрукти.

Що точно подорожчає під новий рік, так це яйця. "Три тижні тому вартість яєць різко зросла до 28-30 гривень. Ціна на них щойно впала десь на 9 грн, але до нового року скоріш за все підніметься до такого ж рівня знову. Це традиційне подорожчання перед новим роком. Щоб зекономити, яйцями можна запастися заздалегідь. У холодильнику вони можуть зберігатися десь 3 місяці", – каже продавець.

Черкаські покупці у свою чергу кажуть, що запасатися продуктами заздалегідь не збираються. "На новий рік шикувати не будемо, тож і запасатися харчами не стану. Людям просто ні за що робити якісь припаси", – каже покупець Олег.

Такої ж думки і продавці. "Основні продукти подорожчають десь на 2 гривні. Оглядаючи наші ціни, це не так вже і дорого. Тож запасатися заздалегідь не вбачаю сенсу", – каже одна з продавчинь.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору