Спритність рук, достеменне знання рецептів коктейлів та відчуття клієнта – на цьому зазвичай базується робота барменів у всьому світі. Черкащани Артур Клінт, Сергій Шило та Максим Зубенко вирішили піти у цьому напряму далі. Вже 5 років, як бармени перетворили приготування коктейлів на справжнє шоу. Географія їх виступів – уся країна. А вік клієнтів – від малюків до тих, кому за 80. Про тонкощі своєї веселої святкової роботи поділився засновник черкаської команди барменів Сергій Шило, інформує "ВІККА".
- Я працюю барменом з 2002 року. Разом з Артуром та Максимом стояли за барною стійкою в одному з місцевих нічних клубів. У 2011 році вирішили створити власне шоу. Був і досвід, і бажання. До того ж ми всі закінчили міжнародну школу барменів "Planet Z". Це досить високий рівень. Я крім цього маю дві вищі освіти: це технології приготування їжі та бухгалтерія. Всі ці знання у нашій справі корисні, – пояснює черкаський бармен.
Він підтверджує той факт, що душевне спілкування з клієнтами входить до не прописаних обов’язків барменів.
- Коли працював у клубі, до мене часто зверталися люди, аби поговорити. Просили порад щодо особистих стосунків. Доводилося, в міру своїх можливостей, навіть мирити пари. Наприклад, є такі коктейлі, які п’ються в парі, або після яких традиційно має бути поцілунок, – пригадує черкащанин.
За 5 років хлопці достеменно відпрацювали майстерність, додали до виступів танці, ввели елементи фаєр-шоу та інтерактив із глядачами.
- Цінно те, що тепер ми можемо виступати не тільки перед відвідувачами нічного клубу, а перед великою різновіковою аудиторією. Часто готуємо дитячі коктейлі на святах у малечі. Колись взагалі нас запросили на святкування 1,5-річчя дитини. Але більше запам’яталася 83-річна жінка, – розповідає Сергій Шило. – Онуки замовили бармен-шоу їй на день народження. Вона була така активна та дуже весело все сприймала. Навіть молодь так не радіє життю. Не можу після цього всього назвати її бабусею.
Буває, що черкаські бармени проводять по 5-6 виступів за вихідні. Кажуть, що досягли найкращого рівня серед колег в Україні. Член їхньої команди Максим Зубенко у 2016 році став кращим серед українських барменів.
За роки роботи черкащани досконало вивчили смаки клієнтів.
- Якщо діти найбільше люблять куштувати та готувати дитяче мохіто, лимонади, сиропи, то для дорослих є близько 10 популярних коктейлів. Наприклад, "Бандітос". Це живий коктейль – до рота дівчині одразу наливаються калуа та текіла, додається сік лимону, робиться декілька нахилів голови. По можливості можна додати вишню з хвостиком. І все – можна пити, – ділиться професійним секретом черкащанин.
Дуже видовищним напоєм він називає екстремальний коктейль з підпалюванням людини.
- На голову людині одягається каска. Вона поливається спиртом та підпалюється. Коктейль б’ється об голову клієнта. Завдяки цьому він змішується. Суміш одразу потрібно випити, – розповідає про елементи свого шоу бармен.
Якось із черкаськими барменами поступилися своєю стійкою колеги з Єгипту.
- Ми поїхали відпочити. Нічого такого не планували, але не втрималися і попросили місцевого бармена дозволити власноруч зробити кілька коктейлів. У нас з’явилися глядачі. Ми захопилися і пішли за барну стійку. Відвідувачі були задоволені, – пригадує засновник черкаської команди барменів.
Наразі їхні постановки мають особливо гармонійний, драйвовий вигляд та сприймаються на одному подиху. Але, задля такого враження хлопцям довелося розбити не одну пляшку.
- Зараз ми вже не впускаємо пляшки. Коли ж починали тренуватися, то розбили не одну. Складність була у тому, що пляшки для дорогих напоїв мають специфічну форму. Тож треба було їх шукати. Зараз молодим барменам у цьому плані набагато легше, адже порожні пляшки можна замовити, – пояснює Сергій Шило.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram