Черкащина продає свою свинину, а купує бразильську і німецьку

12 жовтня 2015, 21:15

витрина

Черкащина за обсягом виробництва м’яса займає друге місце в Україні, пише Черкаський край.

- Основними імпортерами української свинини є країни СНД – Молдова, Російська Федерація і Білорусь,-  повідомив завідувач відділенням ціноутворення, інфраструктури ринку та розвитку наукових інновацій Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Олександр Шпичак.

За його словами, у 2014 році на експорт було відправлено 13 тис т. За 7 місяців поточного року – 23,7 тис т м'яса свиней. У структурі експорту в 2014 році 72% займає свіжа або охолоджена свинина, левову частку якої (99,8%) споживають країни СНД – Молдова, Російська Федерація та Білорусь. Країни СНД є основними імпортерами українських мороженої свинини (100%) і свіжого сала (99,6%). Гонконг, В’єтнам та Китай споживають 84,6% експорту вітчизняних морожених субпродуктів. Живі свині експортуються в Молдову та Вірменію.

Обсяги ж імпорту м’яса свиней в Україну в 2014 році зменшилися майже вдвічі проти показників 2013 року – до 120 тис т. За січень-липень 2015 року імпортовано 44,8 тис т м’яса свиней. У 2014 році основними країнами-експортерами свіжої чи охолодженої свинини в Україну були Бразилія, Німеччина, Польща, США та Канада, зазначив академік.

У структурі імпорту 0,1–9,3% займає морожена свинина, 95,5% якої було завезено з Бразилії. Свиняче сало, яке завозиться з Німеччини, Польщі та Нідерландів, становить 54,5% імпорту. Поставки мороженої свинячої печінки, яка займає 12,3% імпорту, здійснюються з Нідерландів, Німеччини та Данії.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору