Черкащанин, який став сироїдом, розповів про свій раціон

29 березня 2016, 07:35

687503_1_w_300Два роки тому черкащанин став сироїдом. Це — форма вегетаріанства, при якій їжу не варять, пише Gazeta.ua.

— Проблеми з кишечником були з дитинства. ­Поступово почав забирати з раціону сир, ковбасу, смажене. Не пив солодкої води. Коли захотів перейти на сироїдіння, це було не важко, бо всі шкідливі продукти вже не їв, — каже 29-річний Юрій Тегін із Черкас.

Юрій заміняв продукти ­поступово. Смажене м'ясо — на варене, потім — на рибу. Цукерки — на сухофрукти чи мед. Зараз іноді дозволяє собі шматок хліба з маслом.

— Фізичні зміни стали помітні через півроку, — продовжує. — Завжди був худий, але почав худнути ще більше. Прищі минули, коли прибрав із раціону цукор. Що більше заглиблювався у сироїдіння, то більше відчував брак чогось. Наче була наркотична ломка. Їсти хотілося постійно. Улітку протягом 25 днів вживав свіжі фрукти й овочі. При цьому дуже багато ходив, бігав, займався на турніках. ­Почувався повним енергії, але мав специфічний вигляд. Жир зник з усіх частин тіла. Така дієта впливає на мозок — моментами був дратівливий, що не властиво для мене.

Щодня достатньо їсти лише паростки. Чоловік використовує пшеницю, жито, маш, вівсяну крупу.

— Зерно тримаю добу у воді. Потім промиваю, висипаю на тарілку, накриваю дуже мокрою марлею. ­Через 12 годин воно проростає. Їм зернятка, що тільки-тільки проклюнулися. Маш готую так само. На смак — як молодий горох. Подобається змішувати із квашеною капустою. Змащую олією з льону, додаю приправу, соєвий соус. Купив блендер, щоб усе перемішувати. Якщо довго їсти сире зерно, зуби втомлюються. Боляче жувати.

Зранку легше встаю, не болить голова, одразу готовий щось робити. Голодний можу ходити хоч півдня, це навіть приємно. Відчув велике бажання бігати. Зникли проблеми з кишечником. Узимку менше хворію. Говорять, що сироїди часто мерзнуть. Я й раніше був мерзляком, тому не ­помітив.

У деяких людей така дієта призводить до загострення проблем із кишківником, шлунком та підшлунковою залозою.

— Сироїдіння зараз у моді, але потрібно розуміти його небезпеку, — говорить столичний дієтолог Наталія Самойленко, 39 років. — При повному сироїдінні може йти перевантаження клітковиною. Особливо в людей, які мають пробле­ми із травленням — шлунком, кишківником, підшлунковою залозою. За вітамінами раціон сироїда багатший, ніж людини на звичайному харчуванні. Але може виникати дефіцит інших елементів. Наприклад, заліза, яке ми отримуємо із продуктів тваринного походження, білка, кальцію. Сироїдом людина може бути роками й почуватися добре. Періодично потрібно проходити медичний огляд.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору