63-річний Василь Сірук із міста Умань на Черкащині весною нариває трилітрову банку бруньок тополі. Додає трави калгану й заливає горілкою, пише Gazeta.ua.
— Кажу жінці, що це моє лікарство й спокійно грам 50 можу ковтнути на сон, — сміється чоловік. — Бруньок може бути до згину банки. Як нема калгану, то й не страшно. Головне — тополя. У мене хапали нирки. Пісочок, значить. Посовітували одного доктора, а він такий уже сивий, як я. Каже: залий бруньки тополі й пий. Три роки тому це було. По сей день живу й під ніж не ліг.
Бруньками можна лікувати чимало хвороб. Із них роблять, як настої, так і відвари, готують мазі.
— Я ганяюся за бруньками софори японської. Але їй не поступається акація. На горілці настояти її бруньки, й буде прекрасний підтримуючий препарат для пожилих тьоток. Женські діла лічити, — хитро примружує око 57-річна Олена Світко, столичний фітотерапевт. — Я була в Чехії, Словаччині, то там у фітотерапевтів навіть є таке поняття, як брунькотерапія.
Бруньки радить їсти сирими. Немає значення — натщесерце чи після їди. Головне — щодня, поки вони набубнявіли й ще не розпустилися.
— У бруньці зібраний увесь генофонд дерева. Всі мікроелементи його життя в згорнутому вигляді. Мало хто знає, а бруньками, наприклад, бузку лікується діабет. Кілька бруньок з'їдати щодня і посушити на потім. Перемолоти й їсти по пів чайної ложки. Це ще й зайву сіль з організму виводить.
При хворобах щитовидки радить залити горілкою 100 г бруньок вишні. Настояти тиждень. Пити по столовій ложці.
— Весною садівники обрізують дерева. Із цих патичків пообривати бруньки, якщо вони перед цим нічим не пирскані. Найбільше — яблуні. Її бруньки корисніші жінкам, бо це жіноче дерево. Можна й просто поїсти, але краще приготувати мазь. 50 грамів бруньок яблуні — це 2–3 столові ложки, залити, щоб покрило, оливковою олією й півгодини протомити на водяній бані. Додати чайну ложку сухого імбиру й п'ять гвоздичок. У кого болить голова, пити по чайній ложці замість цитрамону. Можна натирати скроні.
При болях у суглобах, артритах й артрозах допомагає мазь із бруньок, але не сережок, берези та вершкового масла в рівних пропорціях. Томлять 2 години на паровій бані.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram