Зігріваючі зимові напої можна приготувати і без алкоголю - за невеликі кошти у домашніх умовах можна приготувати навіть дитячі збитні, глінтвейни та лимонади.
Журналісти "Про все" зібрали для вас рецепти напоїв, які можна приготувати взимку для рідних, друзів та дітей.
Глінтвейн
Цей напій - один із найпопулярніших зимових напоїв. Основний компонент алкогольного глінтвейну - червоне вино, а безалкогольного — виноградний сік із червоних сортів винограду. Виноградний сік можна замінити і будь-яким іншим червоним соком (гранатовим, вишневим, смородиновим), але в цьому випадку напій не буде мати характерного смаку винограду.
Інгредієнти:
- 1 л червоного виноградного соку;
- 250 мл апельсинового соку;
- пів яблука;
- пів апельсина;
- пів лимона,
- подрібнена цедра лимона й апельсина,
- прянощі: 5–6 гвоздик, 1–3 палички кориці, 1 ст. л. тертого імбиру, 2–3 зірочки бодяну, кардамон на кінчику ч.л., 2 горошини запашного перцю (або на кінчику ч.л. меленого), мускатний горіх.
Приготування
Змішайте всі спеції. Соки (виноградний і апельсиновий) або вино вилийте в каструлю, нагрійте на слабкому вогні. Будьте уважні: сік (і алкогольний напій) не повинен закипіти. Коли він добре нагрівся, додайте в каструлю нарізані середніми шматочками апельсин і яблуко, цедру та спеції.
Потримайте на маленькому вогні 10–15 хвилин. Зніміть із вогню, накрийте кришкою і дайте настоятися 5–7 хвилин.
У деяких варіантах приготування глінтвейну рекомендують із самого початку змішати соки (вино) та прянощі, нагріти, після чого додайте фрукти і нагрійте знову.
Слем
Інгредієнти:
- 1 ст. молока;
- 1 ч. л. листочків чорного чаю;
- 2 ч. л. цукру;
- 1/2 ч. л. лимонної цедри;
- по щіпці: меленої кориці і гвоздики, ванільного цукру, шафрану, мускатного горіха.
Спосіб приготування:
Змішайте в ємності чай, цукор, цедру лимона та спеції.
Поставте на вогонь молоко і доведіть до кипіння, після чого всипте приготовлену пряну суміш. Потримайте її на маленькому вогні 8-10 хвилин, безперервно помішуючи.
Зніміть каструлю з плити і настоюйте напій ще 5-10 хвилин. За бажання його можна продіцидити.
Чай «Бруснична казка»
Інгредієнти:
- 100 г брусниці,
- 1 апельсин,
- половина лимона,
- 50 г м’яти,
- 1,2 л води,
- цукор за смаком,
- три пакетики зеленого чаю.
Спосіб приготування:
Необхідно промити листя м’яти і ягоди холодною проточною водою, підсушити їх. Потім - вижати сік із лимона та апельсина.
Три пакетики зеленого чаю заваріть у 0,5 л окропу. Перелийте у глибоку посудину, додайте м’яту, брусницю, цукор та вижатий сік. Ретельно перемішайте та залиште охолоджуватися на годину.
За бажання можна проціди настій через сито. Він - основа для напою. Наостанок - закип'ятіть воду та додайте до настрою.
Гарячий лимонад
Інгредієнти:
- 500 мл гарячої води,
- 1 апельсин,
- 1 лимон,
- 3 ст.л. меду.
Спосіб приготуваня:
У гарячу воду додайте соки лимону й апельсину, мед і цедру. Перемішайте і дати настоятися 10 хвилин.
За бажанням до складових гарячого лимонаду можна додати трохи ялинової хвої.
Гарячий шоколад із корицею та медом
Інгредієнти:
- 0,5 л молока,
- 100 г чорного шоколаду,
- 3 ст. л. меду,
- 3 ст. л. цукру,
- паличка кориці,
- 1 ч. л. ванільного екстракту,
- збиті вершки та маршмелоу.
Спосіб приготування:
У глибокій каструлі змішайте молоко, цукор та мед. Додайте корицю та поставте суміш нагріватися на невеликому вогні.
Далі подрібніть шоколад, додайте його до молочної суміші. Коли він повністю розтане, вийміть корицю та закип’ятіть молоко. Потім зніміть із вогню.
Розлийте гарячий шоколад у чашки - він готовий. Прикрасити можна збитими вершками, зефіром чи молотою корицею.
Зігріваючий смузі з імбиром і корицею
Інгредієнти:
- 2 груші;
- маленький шмат імбиру;
- 100 г соєвого або горіхового молока;
- 2 ст.л. конопляного насіння (у ньому містяться всі амінокислоти, але можна взяти й інші насіння чи зовсім обійтися без них);
- щіпка кориці;
- 1 ч. л. меду.
Спосіб приготування:
Збийте усі інгредієнти у блендері та нагрійте у ємності (найкраще - на вогні у кастрюлі).
Імбирно-медовий збитень
Інгредієнти:
- 0,5 л води,
- 3–4 ст. л. меду,
- половинка лимона,
- 1/3 ч. л. імбиру,
- 1/2 ч. л. м’яти,
- дрібка гвоздики та кориці.
Спосіб приготування:
Вимийте лимон, натріть цедру та вижміть сік із половинки фрукта.
Закип’ятіть воду, зніміть із вогню. Додайте прянощі: імбир, м’яту, корицю - а також цедру з соком лимона та мед. Ретельно перемішайте суміш.
Закрийте посудину кришкою та зачекайте півгодини, аби напій настоявся. Процідіть перед подачею.
Гарячий сидр
Найкращий спосіб зігрітися взимку, якщо ви намочили ноги, й уникнути застуди. Гарячий сидр може стати хорошою альтернативою вже традиційного глінтвейну.
Інгредієнти:
- яблучний сік – 6 склянок;
- апельсинова цедра – 4 смужки по 4 см;
- цукор – ¼ склянки;
- кориця – 3 палички;
- гвоздика – 10 квіток;
- чорний перець – 8 горошин;
- аніс – 4 зірочки;
- віскі/коньяк – 180 мл (за бажанням).
Спосіб приготування:
Виливаєте в каструлю сік, додайте туди цукор, цедру і прянощі. Варіть суміш протягом 15 хвилин на середньому вогні й знімайти піну.
Потім процідіть через сито, за бажанням додайте алкоголь. Перемішайте, розлийте в чашки і прикрасьте. Оздобити напій можна паличками кориці, серпантином з апельсинової цедри або дольками свіжого яблука, посипаного цукром і корицею.
Порада: підійде будь-який яблучний або з іншого соку сидр. Кількість і склад спецій можна змінювати на власний розсуд, а замість цукру використати мед.
Вершкове пиво
Інгредієнти:
- 120 мл вершків 20% жирності;
- 150 мл яблучного сидру або газованої води "крем-сода";
- 6 цукерок "Корівка";
- 50 г вершкового масла;
- 1 ч. л. меленої кориці;
- щіпка ваніліну.
Спосіб приготування:
Розкришіть або дрібно поріжте цукерки. У каструлі змішайте вершки, масло, подрібнені цукерки, корицю та ванілін. Нагрівайте на повільному вогні, поки не утвориться густа вершково-карамельна суміш.
Розлийте "пиво" по келихам із товстими стінками і розбавте сидром - напій має запінити. Подавайте його теплим.
Сангрія амарена
Інгредієнти:
- вишневий сік;
- дві часточки лимона;
- щіпка кориці;
- шматочок ванільного цукру.
Спосіб приготування:
Наповніть кухоль або келих вишневим соком, вичавіть у нього лимон і поставте у мікрохвильовку.
Розігрійте, але не доводьте до кипіння. Додайте корицю, ванільний цукор або ваніль і цукор окремо - за смаком, але так, щоб лише надати напою чуть-чуть "гостроти".
Виноградний глінтвейн
Інгредієнти:
- 3 склянки виноградного соку,
- півсклянки води,
- по 2 ст. л. цедри апельсина та лимона,
- половина яблука,
- паличка кориці,
- ½ ч. л. гвоздики,
- дрібка кардамону.
Спосіб приготування:
Для приготування безалкогольного глінтвейну налийте у каструлю виноградний сік, додайте воду, цедру, яблуко та спеції. Перемішайте суміш та накрийте кришкою.
Поставте на маленький вогонь та підігрійте вміст каструлі. Кип’ятити глінтвейн не потрібно.
Зніміть каструлю з вогню та залиште напій під кришкою на 5–10 хвилин, аби глінтвейн увібрав аромати прянощів. Напій готовий!
Пряний еггног
Популярний різдвяний напій в США та Канаді містить яйця, молоко та розмаїття прянощів. Якщо вам подобаються молочні коктейлі, смузі та шейки, цілком ймовірно, англійський еггног теж прикрасить ваш стіл.
Ігредієнти:
- 2 склянки молока,
- ¼ склянки згущеного молока,
- 4 яєчних жовтки,
- півсклянки цукру,
- ¼ ч. л. меленої кориці,
- дрібка гвоздики,
- збиті вершки, мускатний горіх, ванільний екстракт — за смаком.
Спосіб приготування:
У невеличку каструльку налийте молоко. Додайте корицю, гвоздику та згущене молоко. Розігрійте на середньому вогні, але не кип’ятіть.
Збийте у блендері жовтки з цукром. Обережно, по 1 столовій ложці, додайте молочну суміш до збитих жовтків. Перелийте суміш яєць та молока назад у каструлю. Розігрійте на маленькому вогні та потримайте 4–5 хвилин - суміш має загуснути.
Насамкінець додайте трохи ванільного екстракту та розлийте еггног по склянках. Готовий напій можете прикрасити збитими вершками та мускатним горіхом.
Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram