Українські традиції — це всі свята тверезі, – Оробець

22 грудня 2017, 08:49

Ось прийде Новий рік — нап’ємося шампанського, наїмося холодцю... Проте є серед нас ті, хто таких намірів не поділяє. Якраз напередодні свята мандрує Україною з лекціями заступник голови ГО «Рух «Твереза Україна» черкасець Юрій Оробець, батько фітнес-чемпіонки світу Оксани Оробець та професійного танцівника, майстра спорту міжнародного класу Максима Оробця, пише "Черкаський край".

— Ви відомий поборник тверезого способу життя. Але ж на Новий рік можна келих шампанського?... Ну два: провести старий рік і зустріти новий. Хіба у вас немає на Новий рік цього напою на столі?

— Ні. У мене з такої нагоди — домашній сік, узвар та джерельна вода. Випити є що, і здорова їжа — овочі та фрукти. Зустрічати Новий рік треба тверезо і ставити нові цілі. А не втрачати розумові здібності (від ста грамів шампанського помирає 2 тисячі нервових клітин, кров гусне, утворюються еритроцитні тромби) і потім дивуватися, чому так погано живеться, чому нами олігархи управляють.

— Але ж алкоголь — не чужа нашому організму речовина, він виробляє його й сам — кажуть, до 1 міліграма на літр крові. «Для настрою», для психологічного захисту при стресі, також ендогенний спирт бере участь у роботі клітин, утворенні гормонів.

— Наш організм багато чого виробляє — наприклад, соляну кислоту. Але це не означає, що на Новий рік треба перехилити 100 грамів соляної кислоти. Організм синтезує алкоголь у мікродозах, а от якщо людина починає поглинати цю речовину ззовні, то її внутрішнє продукування порушується. Так, келих шампанського знижує вироблення етилового спирту на 20 відсотків на 30 днів. Як наслідок — погіршення настрою, дратівливість, стомлюваність. Тоді людина стає залежною від зовнішніх доз. Особливо якщо п’є часто.

— Часто, бо ось у нас як почнуться свята — і до Масниць…

— А ще врахуйте, що алкоголь тримається в мозку до 45 діб, а в жінок навіть до 90. Імунітет падає, мозок, печінка, нирки зморщуються… Тож при цьому тост «За здоров’я!» звучить дивно.

— Але ж, скаже читач, у наших традиціях — де велике свято, там і чарчина…

— Насправді вино та горілку нам завезли з Європи. Українські традиції — це всі свята тверезі. Зараз це відроджується: тверезі весілля, тверезі поминки, тверезі дні народження, тверезий Новий рік. Я був на такому весіллі у Львові: всі прийшли у вишиванках, на столах море їжі і неалкогольних напоїв. Зібралося з сотню осіб. Співали. Танцювали. Ігри були, і до другої ночі не розходилися, бо весело було. Уже в тої пари двоє діток…

— Важко встояти, коли напередодні новорічно-різдвяних свят — реклама спиртного, як кажуть, ллється через вінця.

— Варто розуміти, що це йде справжня інформаційно-хімічна війна.

 

Вгору