У Черкасах дитина двічі за тиждень потрапила до інфекційної лікарні

18 травня 2016, 09:10

отруєння

Черкащанка з дитиною за тиждень двічі потрапили до стаціонару Черкаської міської інфекційної лікарні з різними кишковими вірусами. Мати переконана, що причиною біди стала некомпетентність лікарів, котрі спочатку поклали дитину з іншою хворою, а потім призначили неправильне лікування. У лікарні ж вважають, що діяли відповідно до ситуації і другу хворобу дитина могла підчепити й удома, інформує vikka.ua.

Пост Анни Івченко про здоров’я її дитини, яке підкосила неідентифікована вчасно кишкова інфекція, розповсюдили у соціальній мережі. Нудота, діарея, температура. Протягом тижня донька черкащанки двічі потрапляла до лікарні з однаковими симптомами, але, як виявилося, із зовсім різними діагнозами.

Спершу дівчинці призначили антибіотики. Стан дитини покращився і її відпустили додому. Того ж вечора симптоми повернулися. Дитині знов призначили антибіотики і, за словами матері, лікували зовсім не від тієї кишкової інфекції, яку підхопила дитина.

Виявилося, що в перший день у лікарні до дитини в палату поклали хвору ротовірусною інфекцією. "Вони мені цілий тиждень стверджували, що цей вірус не передається і не міг передатися, давали антибіотики протягом тижня. Хоча цей вірус не лікується жодними антибіотиками. Я сама купила тест (щоб з’ясувати причину хвороби, – ред.), бо вони його не призначили повторно з метою заощадження моїх коштів", – зазначає Анна Івченко.

У свою чергу директор департаменту охорони здоров’я Черкаської міської ради Олег Стадник пообіцяв розібратися у ситуації.

"Взяли питання лікування на контроль в департаменті. Проведемо вивчення історії хвороби і адекватність лікування відповідно до протоколів. Перебування дитини у дитячому відділенні міської інфекційної лікарні на особистому контролі головного лікаря лікарні", – зазначив він.

Тим часом у самій лікарні переконані що лікування повністю відповідало обставинам. Про це повідомила завідувач приймального відділення Черкаської міської інфекційної лікарні Людмила Назарова. Вона стверджує, що одразу визначити, який саме збудник став причиною кишкової інфекції в умовах, доступних лікарні, неможливо.

"5-6 днів треба очікувати результатів аналізів, тому одразу визначитися з діагнозом не можна. До того ж кишкові інфекції, як, наприклад, дизентерія, сальмонельоз, стафілокок, стрептокок проходять з однаковими симптомами", – пояснила лікар.

Вона підкреслила, що у людей перебіг хвороби проходить по-різному: від легкого до важкого ступеня тяжкості.

"Наразі вже точно відомо, що у дитини ротовірус. Але він не передається через повітря. Це хвороба брудних рук. Дівчинка могла заразитися по дорозі додому, чи вдома. Зараз її стан – середньої тяжкості", –  розповіла Людмила Назарова.

Кілька порад, як уникнути кишкової інфекції

1. Найголовніше правило – не забувайте мити руки та зберігати чистими рушники і засоби гігієни. Що ж стосується маленьких дітей, то їм потрібно суворо заборонити піднімати будь-що з підлоги. Тим паче, якщо це їжа, ні в якому разі не можна її знову брати до рота після падіння.

2. Купайтеся тільки у дозволених місцях. Зазвичай місця для купання перевіряються санітарними службами, які проводять регулярні аналізи якості води, після чого дозволяється купання або накладається заборона.

3. Правильно харчуйтеся під час відпочинку на природі. Особливо це стосується м'яса, зокрема шашликів. Так як шашлики є найпопулярнішою стравою будь-якого пікніка, то важливо вміти їх безпечно приготувати. М’ясо повинно бути добре промаринованим, зберігатися у холодильнику, а під час приготування кожен шматок має бути ретельно просмажений.

4. Купуючи овочі, фрукти і ягоди, не беріть зелені, пом'яті або підгнилі. Обов’язково мийте фрукти і овочі перед вживанням. Крім того, не піддавайтеся спокусі і не купуйте перші кавуни та дині.

5. Намагайтеся відмовлятися від споживання вуличного фаст-фуду. Чебуреки, біляші, пиріжки, шаурма тощо є однією з найчастіших причин харчових отруєнь у теплу пору року.

6. Пийте тільки свіжу кип’ячену або бутильовану воду.

7. Купуючи морозиво, обов’язково перевірте ступінь його заморозки. Безпечним можна вважати лише глибоко заморожене морозиво, адже у підталих порціях можуть активно розмножуватися бактерії.

8. Бережіться мух, особливо не допускайте їх контакту з їжею. По можливості встановлюйте удома москітні сітки.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору