На упаковці одне, а всередині інше: що слід знати черкаським споживачам

21 червня 2016, 10:09

181949

Хліб, молочні та м’ясні продукти мають окремі правила зберігання. У кращому випадку, при їх недотриманні продукти псуються, у гіршому – споживач ризикує отримати отруєння. Як безпечно зберігати продукти вдома, та чи можна довіряти дотриманню цих правил у магазинах, дізнавався сайт vikka.ua.

Наразі у Черкаській області не здійснюються перевірки умов зберігання та маркування продуктів харчування у магазинах.

Із серпня 2014 року і до червня 2015 року діяв мораторій на проведення перевірок контролюючими органами суб’єктів господарювання, зокрема щодо умов зберігання та маркування харчових продуктів, обважування та обрахування споживачів. Про це сайту повідомила член комісії з реорганізації Держспоживінспекції у Черкаській області Олена Бортник.

"Можна було проводити перевірки тільки з дозволу Кабінету Міністрів України. Ми неодноразово зверталися до центрального органу виконавчої влади для того, щоб отримати згоду на проведення перевірок суб’єктів господарювання стосовно порушених споживачами питань у своїх зверненнях, проте жодного разу не отримали такої згоди", – пояснила вона.

За словами фахівця, серед найбільш розповсюджених інцидентів, з приводу яких до них зверталися споживачі, – недотримання магазинами терміну придатності товарів, а також питання щодо якості харчових продуктів.

Наразі функцію контролю за якістю та безпечністю харчових продуктів передано до Головного управління Держпродспоживслужби у Черкаській області.

В той же час начальник відділу контролю умов зберігання ГУ Держспоживслужби у Черкаській області Юрій Квас зазначив, що в даний момент служба не здійснює контроль через дію мораторію.

Як бачимо, якість товарів та правильність їх утримання у магазинах залишили на розсуд покупців. А значить, і досвідченість у цьому питанні має бути на рівні.

Звичайний термін зберігання пшеничного хліба з моменту випічки – менше двох діб, приблизно 40 годин. У житнього хліба – трохи більше. Але ніколи не довше 72-х годин.

Крім того, чорний і білий хліб зберігати разом не можна. Змішування хлібних дріжджів призводить до прискореного розмноження продуктів розпаду, внаслідок чого хліб починає пліснявіти. В наші дні хліб найчастіше пліснявіє, ніж встигає зачерствіти. Це "заслуга" сучасних стандартів випічки, що допускають у складі опари численні поліпшувачі смаку, прискорювачі бродіння, розпушувачі, замінники й інші добавки.

Якщо ви зберігаєте білий і житній хліб в одній хлібниці, слід скористатися пакетами, але не поліетиленовими, а паперовими.

666544

Дуже важливо запам’ятати три головних правила: якщо хліб не з’їдається за 2 дні, не можна класти його в поліетиленовий пакет, близько систем опалення та на прямому сонячному світлі – так він швидше зіпсується.

Хліб можна заморожувати в морозилці і зберігати там до 3-х місяців. Для цього хліб потрібно повністю охолодити, нарізати скибками, покласти у поліетиленовий пакет, видавити з нього повітря або щільно загорнути у товсту фольгу. Для відтавання хліб повинен постояти при кімнатній температурі 2 години. Можна загорнути заморожений хліб у фольгу, залишивши вгорі отвір для випуску пари і поставити в духовку на 20 хвилин при температурі 150°C. А можна розморозити його в мікрохвильовці. При цьому на верхній полиці холодильника при температурі близько 2°C тепла хліб може зачерствіти вдвічі швидше.

Що стосується молока і молочних продуктів, то оптимальним є зберігання їх у темному місці та в герметично закритому посуді. Слід пам’ятати, що вони легко вбирають запахи з навколишнього середовища, а це погіршує їх смакові якості.

Свіже непастеризоване молоко можна зберігати при температурі +8°С до 6 годин , а при +4°С – до доби. Пастеризоване і кип’ячене молоко, вершки при температурі +4-8°С можна зберігати до трьох діб, і трохи довше при температурі від 0 до +6°С.

Згущене молоко потрібно зберігати при температурі від 0 до +10°С протягом 12 місяців. Відкрите згущене молоко можна зберігати не більше трьох тижнів при температурі від 0 до +8°С.

Вершкове масло слід зберігати при температурі не вище +6°С – так воно залишиться свіжим до десяти діб, а заморожене до -10-12°С. У таких умовах воно може зберігатися до десяти місяців.

Сир і вироби з сиру, кефір, кисле молоко, сметану, солодкий вершковий сир найкраще зберігати при температурі +2-6°С. Сир потрібно зберігати загорнутим. Він легко вбирає в себе всі запахи і швидко висихає. Особливо при тій невисокій вологості, яка є в холодильнику. У домашніх умовах тверді сири можна зберігати 7-10 днів, при цьому треба стежити, щоб не з’явилася цвіль. М’які сири зберігають не більше 2-3 днів, тому що вони швидко старіють. Плавлені сири у відкритій упаковці зберігають не більше двох діб, інакше вони сохнуть і втрачають свої якості. Морозильна камера – хороший варіант для зберігання твердих і напівтвердих сирів. Потім сир може кришитися, але своїх смакових якостей не втратить.

247157

Відповідно до затверджених в Україні норм, охолоджене м'ясо зберігають у підвішеному стані в холодильних камерах при температурі від 0 до -1°С.

Ковбаси зберігають у холодильних камерах при температурі від -9  до +6°С в залежності від виду ковбаси.

При цьому етикетка із вказаним терміном придатності повинна містити такі пункти: годину, день, місяць, рік – для продуктів, які дуже швидко псуються та продуктів для дієтичного та дитячого харчування. День, місяць, рік – для продуктів, що швидко псуються. Місяць, рік – для звичайних продуктів. Також мають зазначатися умови зберігання та споживання.

Окрім терміну придатності, на етикетці можуть бути вказані інші дати: термін зберігання та термін реалізації. Багато хто думає, що різниці між ними немає жодної. Насправді ж відмінність суттєва.

Якщо у продукту закінчився термін придатності, місце йому у смітнику. З'ївши такий продукт, людина ризикує отруїтися.

Закінчення терміну зберігання означає зміну якості та властивостей продукту: він може загуснути, змінити колір, у ньому може утворитися осад. При цьому продукт залишається безпечним для здоров'я, хоча користь він свою втрачає.

Третій термін – термін реалізації. В ідеалі його встановлює виробник, враховуючи середньостатистичні умови зберігання продукту. Це термін, протягом якого магазин може тримати продукт на своїх полицях. Протягом цього відрізку часу продукт зберігає свою найвищу якість. Проте після його закінчення продукт також буде придатним у їжу.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору