“МастерШеф” по-черкаськи: які вишукані страви будуть на Новий рік у відомих містян (фото)

30 грудня 2014, 10:00

110

Візьміть кілограм святкового настрою, підготуйте ніжну подушку із натхнення, розкладіть усе це на розігріту пательню любові, скропіть новорічними чарами, додайте щіпку пристрасті, посипте духм'яною щирістю та прикрасьте страву неповторною посмішкою. Вуаля, ексклюзивний рецепт, який вразить ваших гостей у новорічну ніч, готовий! А щоб задобрити ще й шлунки вибагливих гостей, пропонуємо вашій увазі Топ-5 найсмачніших рецептів за версією відомих містян. Смачного!

1. "Бараняча нога у вині"  від редактора черкаського видання Тетяни Громадської

баранина- Взагалі наша родина завше рада гостям, тож у нас свято не лише у святкові дні. І так повелося, що люблю готувати страви «2 в 1», навіть, швидше, «3 в 1», щоб і було що їсти, і не одна страва за раз, і не соромно подати. Це і свинина по-баварськи, коли готується добрячий кус м’яса на капустяно-цибулевій подушці і в результаті маємо і м’ясо, і гарнір, і подати на великій тарелі не соромно до будь-якого святкового столу. І ця страва ще й потребує мало часу на приготування.

Рецепт:

А от баранячу ногу до святкового столу добре б почати готувати за добу. Зазвичай це або нога (до 2 кг), або лопатка (1,5 кг). Як вибирати? Перший варіант – добре знайомий продавець м’яса, другий: жир на м’ясі має бути білий і без гострого запаху. Тож звечора м’ясо вимити, просушити, натерти сіллю, чорним свіжозмеленим перцем і подрібненим розмарином (не переборщіть! Якщо вам не подобається запах розмарину – не додавайте взагалі!). Нашпигувати подрібненим часником (не давленим, а нарізаним ножем). Жир з м’яса не зрізати – він стопиться під час приготування. Далі потрібна пляшка червоного сухого вина. Не дорогого, але й не з пакета. Я беру вітчизняне, але марку, певно, не можна називати? Аби не сприйняли за рекламу. Коротше, вино все одно має бути густе. Налили у келих, сколихнули – по склу мають сповзти «ніжки», так як у доброго коньяку.

М’ясо викладаю у широку ємність із високими бортами, заливаю вином хоча б до половини. І на ніч у холодильник. Добре б кілька разів перевернути м’ясо у вині. Оскільки ця страва теж «3 в 1», то у вино до м’яса звечора вкладаю почищені невеличкі цибулинки (бажано білі салатні). Решту овочів закладаю перед випіканням.

Готую ногу у пакеті для запікання. Вкладаю туди ногу, навколо неї викладаю цибулинки, почищені сирі печериці, почищену і порізану крупними шматками моркву (бажано не конічної форми, а продовгувату), четвертинки яблук. Вливаю вино, в якому маринувалося м’ясо. І поверх м’яса кладу гілочку свіжої м’яти. Баранина дуже гармонує з м’ятою. Міцно скріплюю кінці пакета, викладаю на деко – і в духовку, розігріту до 200 о С. Із запіканням м’яса діє «правило ваги»: яка вага, стільки часу і запікати, тобто 2 кг – 2 год. Але я через 40 хв. після запікання при високій температурі, зменшую температуру до 160 С і запікаю ще 2,5-3 години. М’ясо тоді стає надзвичайно м’яким і просто відстає від кістки. Але слід весь час поглядати, аби не пересмажилося – кожна духовка зі своїми примхами.

Така баранина смакує як гарячою, так і холодною. Усім гараздів і Веселих Свят!

2. Яловичина з грибами шиітаке та імбирем від відомої мисткині Тетяни Черевань

2b0c3bf2199766fdc565f91ad6e9a

 

- Вперше цю страву я спробувала у Сан-Франциско у маленькому тайському ресторанчику минулої весни, коли літала як фіналістка конкурсу серед українських художників у галерею Art People. Він підкорив мене абсолютно неперевершенним смаком, поєднанням грибів шиітаке з імбирем. Ми звикли додавати до м'яса цибулю, тому я рекомендую черкасцям у новорічну ніч спробувати приготувати щось оригінальне і незвичне. Обіцяю, що буде смачно (принаймні мені точно було).

Рецепт:

Нарізаємо яловичину невеликими смужками, як картоплю фрі. Протушуємо на невеликому вогні близько 30 хвилин. Шинкуємо гриби шиітаке соломкою та тушимо на окремій пательні в оливковому маслі протягом 5 хвилин. Імбир необхідно натерти на терці для корейської моркви або нашинкувати схожими смужками. Додаємо імбир до грибів і тушимо ще 5-7 хвилин. Потім змішуємо м'ясо з грибами та імбирем та поливаємо соєвим соусом. Подавати цю страву потрібно теплою до темного дикого рису.

3. Салат з курячої печінки з яблуками та пекінською капустою під лимонно-медовим соусом від радіоведучої "Нашого радіо" Юлії Калиновської

Безымянный

- Цього року мені дуже пощастило, оскільки я нічого не буду готувати. Чому пощастило, тому що зазвичай у цій передноворічній гарячці я не встигаю ні зробити гарний макіяж, ні нафарбувати нігті, ні просто заспокоїтися. Це все загрожує тим, що можна заснути під ялинкою від втоми. Тому я рада, що цьогоріч у мене буде трохи більше часу на себе, ніж це було торік, коли я готувала страви. Я знаю, який салат чудово підійде на ранок, якщо раптом усе олів'є з'їдять, зникне шуба, а також цей салат дуже сподобається дівчатам, які переймаються, що від майонезу, який додають у олів'є та шуби на таліях з'являться зайві сантиметри. Тому я пропоную приготувати легкий салат, який мало хто готує в Україні і в гостях вам наврядчи його подадуть.

Рецепт:

Потрібно взяти на око пекінської капусти. Її не потрібно ні в якому разі різати. Листочки потрібно промити, обібрати та порвати руками, щоб зеленої частини було більше. Я вирізаю велику прожилку, хоч і кажуть, що там багато корисних речовин, але в салаті вона не найкраще смакує. Майже до повної готовності слід відварити курячу печінку, підсмажи на середньому вогні. Печінка повинна лише підрум'янитися, ніяких сильних скоринок бути не повинно. Додаєте спеції. Викладати салат слід шарами. Першим шаром у глибоку тарілку викладаєте листя капусти, наступним - курячу печінку. У цей час на пательні підсмажуєте яблука, порізані на 4,6 чи 8 частин (можна попередньо очистити їх від шкірки, якщо це яблука не з вашого саду, або дуже ретельно вимити їх від воску та інших шкідливих речовин). Я зазвичай роблю це або на сковорідці гриль чи на чавунній сковорідці, у яку додаю трішечки оливкового масла. Підсмаживши скибки яблук додаємо їх третім шаром до салату. Для заправки необхідно перемішати лимонний сік із медом, додати трішки солі та спеції (я обираю лише перець). Цим соусом здобрити салат. Декорувати цю страву можна насінням льону чи кунжутом. 

Це дієтично, смачно та красиво. Зранку, коли ти бачиш підсохле непривабливе олів’є, хочеться чогось естетичного і красивого в новому році, чого я і зичу усім читачам Про все.

4. Листковий салат із креветок від кулінарного блогера Олени Ольшевської (http://cookandshare.com.ua/)

118A0754-2

- Я не прихильниця традиційних підходів у приготуванні страв до новорічного столу. Так, звичайно, у мене буде холодець (порційний), а можливо і олів'є (на прохання чоловіка). Але кожен рік я намагаюся приготувати щось нове. Це не обов'язково має бути складно, трудомістко і дуже дорого. Це також не повинно бути занадто калорійно, тому що "важка" страва не залишає шансів спробувати щось інше, та й вранці вас очікуватиме важкість у шлунку. І бажано, щоб ця страва була сезонною і доречною за новорічним столом. І не треба ставити величезну тарілку салату в центрі столу, декорувати її так, що гості просто боятимуться підступитися до неї. Краще зробити кожному гостю порцію салату в креманочці, один зимовий салат (наприклад, з індичкою або хамоном) і якийсь легкий листовий салат (з козячим сиром, дор блю або пармезаном і хурмою або інжиром) политий салатною заправкою.

Рецепт:

225 мл курячого бульйону (або ж просто бутильованої води)

100 г кускусу

1 середній помідор

1 маленький огірок (або запечений солодкий перець)

2 ст. ложки рослинної олії

1 маленька цибулина (дрібно порубана)

2 ст. л. рослинного масла

450 консервованого білого крабового м'яса або креветок (без розсолу)

1 ст. ложка майонезу

2 ст. л. натурального йогурту

225 г суміші дрібної салатної зелені

2 ч.л. білого винного оцту

сіль, перець чорний мелений

Приготування:

У літровій каструлі доведіть на сильному вогні до кипіння бульйон (воду). Додайте кускус, накрийте і зніміть з вогню. Дайте постояти 5 хвилин. Зніміть кришку і розрихліть кускус виделкою. Злегка остудіть.

Попередньо запечіть перець у духовці, потім помістіть його в поліетиленовий пакет на 10-15 хв. і зніміть у нього шкірку. Надріжте основу помідора хрест на хрест, опустіть на кілька хвилин у киплячу воду, вийміть і також зніміть шкірку. Перемішайте кускус, помідор та перець і відкладіть.

У невеликій сковороді розігрійте 1 ст. ложку олії на середньому вогні. Викладіть цибулю і смажте, час від часу помішуючи, поки вона злегка не обсмажиться. Додайте вино.

Змішайте м'ясо креветок, цибульну суміш, майонез, йогурт і чорний перець. Поставте формуюче коло на тарілку; покладіть у нього одну чверть суміші кускусу. Обережно утрамбуйте задньою стороною ложки. Накрийте кускус чвертю креветочної суміші, утрамбуйте. Змішайте зелень, що залишилася, з оцтом, 1 ст. ложкою олії і сіллю. Викладіть навколо крабового салату. Що б зробити салат зовсім святковим, можна додати середнім прошарком тонко нашинкований авокадо.

Підготовка: 30 хвилин. Розраховано на 4 порції.

5. Шоколадні мафіни від депутата Черкаської міськради Марини Волошенко

10887702_1013613565332306_289322809_n

Цей рецепт я випадково знайшла в кулінарній книзі відомої акторки і телеведучої Юлії Висоцької. Страва проста і водночас смачна. Особливо вона сподобається тим, хто любить шоколадні солодощі. При її приготуванні з кухні лине неперевершений шоколадний аромат.

Готую її до новорічного столу вже роки три. Разом зі мною це, зазвичай, робить моя донька Олександра (велика ласунка). Можна сказати, що це вже перетворилось на передноворічний сімейний ритуал.

Рецепт:

100 г чорного шоколаду
50 г білого шоколаду
100 г вершкового масла
3 яйця
40 г коричневого цукру
2 ст. ложки борошна
1 ч. ложка розпушувача
щіпка меленої кави

Спосіб приготування:

Духовку попередньо розігріти до 190◦С. Шоколад поламати на шматочки і викласти в невелику каструлю, додати вершкове масло і поставити на вогонь. Яйця з'єднати з цукром і збити міксером, щоб цукор повністю розчинився. Всипати борошно, розпушувач, мелену каву і продовжити збивати. Потім додати в яєчну масу розтоплений шоколад з маслом і збивати до отримання однорідної маси. Розкласти тісто по невеликих формочках (якщо формочки НЕ силіконові - змастити їх маслом). Білий шоколад поламати на шматочки і в кожну формочку з тістом додати по кілька шматочків білого шоколаду. Помістити мафіни в розігріту духовку на 15-20 хвилин.

Смачного Нового року!

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору