Черкащани мерзнуть у багатоповерхівці, яку відрізали від тепломережі

17 жовтня 2016, 23:46

663555

На дворі близько нуля, та і у квартирах не набагато більше. Мешканці черкаської багатоповерхівки залишились поза системою опалення. Люди ходять вдома у куртках, а вночі обігріваються електрогрілками та звичайними пластиковими пляшками з гарячою водою. Чому після створення ОСББ містяни зіткнулися з комунальним жахіттям, інформує vikka.ua.

Заручниками комунального колапсу стали мешканці 80-ти кватир будинку №85, що на вул. Гагаріна. Панельний будинок, що швидко нагрівається та так само швидко втрачає тепло, наразі відрізаний від системи опалення.

"26 квітня нинішнього року ми створили ОСББ і одразу вирішили встановити тепловий пункт. Оскільки будинки є транзитними для подання тепла у інші об’єкти, зокрема у школу №34, то нам потрібно було від’єднатися від мережі", - розповіла голова правління черкаського ОСББ "Гагаріна 85 та 87" Валентина Каракай.

Умовою встановлення теплового пункту для будинку стала реконструкція системи опалення. Загалом, щоб зробити це у двох будинках, було витрачено 248 тисяч гривень. З них 70% витрат взяло на себе місто, а решту зібрали мешканці квартир.
"За вимогою ПАТ "Черкаська ТЕЦ" влітку ми переробили систему опалення. Про це я офіційно повідомила ПАТ "Черкаська ТЕЦ". Ми попросили створити комісію по затвердженню виконання робіт реконструкції теплових мереж та встановити прилади обліку теплової енергії для своєчасного початку опалювального сезону. Відповідний лист зареєстрований у приймальні ТЕЦ 2 вересня", - пояснила голова правління ОСББ.

Відтоді, за словами Валентини Каракай, їй доводилось постійно підштовхувати представників ТЕЦ виконувати роботи.

"Вони казали, що у них немає лічильника для будинку №85, а потім виникли якісь проблеми на митниці. Врешті-решт, 12 жовтня вони почали виконувати роботи. Але це транзитний будинок, а тепло у школу №34 вже подали. Тож для продовження робіт теплокомуненерго повинно перекрити на якийсь час мережу, відключити школу. Хтось заборонив їм це робити і наш будинок просто завис у повітрі", - повідомила голова правління ОСББ.

Сьогодні, 17 жовтня біля будинку стався порив мережі і сили комунальників спрямовані туди. "Люди знову будуть ночувати у холодних квартирах", - каже Валентини Каракай.

І це саме в ті дні, коли дві мешканки будинку щойно народили немовлят і наразі перебувають у пологовому будинку. Їх родичі дуже сподіваються, що батареї у квартирах почнуть гріти до приїзду мам та новонароджених. Ще одна мешканка будинку Наталія Ластівка знаходиться на дев’ятому місяці вагітності. "Наразі намагаємося якось обігріти квартиру тепловентилятором. Але для маленької дитини такий метод однозначно не підійде", - каже майбутня мама.

За свою малечу, аби не захворіли, дуже хвилюються бабусі. За словами Любові Походун, її онук Матвій вдома спить під двома ковдрами та одягає у квартирі куртку та шапку.

Її сусідка Олена Комкіна каже, що її онучці через те, що сильно мерзнуть руки, довелося на якийсь час відкласти домашні заняття з гри на скрипці.

Щоб хоч якось обігрітися. Станіслав Смоголь, що мешкає на першому поверсі, вмикає електрогрілки. Чоловік спить з ними та дивиться телевізор.

За словами заступника начальника управління ЖКГ Черкаської міської ради Андрія Наумчука, далеко не всі будинки, що об’єдналися у ОСББ, вдалося підключити до 17 жовтня. "Вони взяли будинки на управління, але досі не знають, що з ними робити. Зокрема є три такі будинки у Соснівському районі", - пояснив чиновник.

У свою чергу, директору Черкаської ТЕЦ Віктору Олексенку подробиці ситуації з непідключеним до мережі будинком невідомі. У своєму коментарі журналістам він пообіцяв розібратися у проблемі.

Тим часом самі мешканці будинку гріються обігрівачами, пляшками з гарячою водою, сплять під декількома ковдрами та сподіваються, що днями їх батареї стануть гарячими.

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору