У Черкасах відкрили меморіальну дошку відомому архітектору

29 лютого 2016, 22:00

9 (1)

29 лютого у Черкасах за адресою вул. Б. Вишневецького, 32 відкрили меморіальну дошку архітектору Івану Помазану. Він – автор проекту магазину «Кооператор», будинку художників з кафе „Ярославна”, житлового комплексу з „Будинком книги” тощо.

Начальника управління містобудування та архітектури облдержадміністрації Василь Дмитренко згадав головні віхи життєвого шляху архітектора, зауваживши про численні роботи з реконструкції і забудови його авторства.

– Ця людина залишила по собі більше, ніж просто пам’ять про хорошу людину. Іван Федорович створив ряд архітектурних споруд та забудов, і не лише в нашій області. І я вважаю, що сьогоднішнє відкриття цього меморіального знаку – це визнання його серед людей, для яких він працював, – зауважив голова обласної ради, звертаючись до присутніх.

8 (1)

До слова, ідея меморіального знаку сформована і затверджена управлінням містобудування та архітектури, роботу виконував художник Іван Лавренюк.

7 (1)

Довідково:

Народився Іван Федорович 29 лютого 1944 року в с. Дубіївка Черкаського району Черкаської області.

1961 р. – закінчив Дубіївську школу.

1968 р. – після закінчення Харківського інженерно-будівельного інституту направлений в м. Смілу на посаду головного архітектора міста.

1968-1972 рр. – проходив службу в армії, був офіцером центрального проектного інституту «МОСРСР». Стає переможцем крайового конкурсу на проект пам’ятнику воїнам, що полягли на острові Доманський. Після побудови пам’ятника був прийнятий в Спілку архітекторів СРСР.

1972 р. – на конкурсній основі запрошений Кіровоградським міськвиконкомом на посаду головного архітектора міста. Автор реконструкції і забудови центру м. Кіровоград.

1972 р. – член Національної спілки архітекторів України.

1972-1976 рр. – бере участь у різноманітних конкурсах. Отримує першу премію на Всесоюзному конкурсі реконструкції історичного центру: «Історико-архітектурної концепції забудови центральної частини міста».

За роки плідної праці розробив проекти реконструкції та забудови центру м. Черкас, а саме: вул. Шевченка, вул. Смілянської, вул. Хрещатик, вул. Б. Вишневецького, з розміщенням основних будівель магазину «Кооператор», житловий будинок із Будинком «Архітекторів» та Будинком «Книги», житловий будинок із кафе «Ярославна»  і творчими майстернями Черкаської й Національної спілки художників України. Автор проекту черкаського аеропорту, проекту історико-архітектурного вирішення «Чорного Яру» на розі вул. Шевченка та вул. Г. Сталінграду.

Перебуваючи на заслуженому відпочинку працював на відродження історико-культурної спадщини України ландшафтно-паркової території «Парк графа Воронова» в комплексі з пам’ятником історії архітектури «Башта князя Святослава» на Черкащині. Працював над проектом Національного спортивно-оздоровчого комплексу «Мошногір’я».

Лауреат республіканських та всесоюзних конкурсів проектів забудови «Проект монумента на честь 1500-річчя м. Києва» та інших. Не одноразово нагороджений почесними грамотами Черкаської міської ради, дипломами Державної архітектурно-будівельної інспекції України, Спілки архітекторів України.

За інформацією прес-служби Черкаської облради

 

Усі найцікавіші новини Черкас та регіону можна отримувати на нашому каналі в Telegram

Поділитись
Вгору